Een ongeziene meerderheid van PS-Vooruit, PTB/PVDA en Molenbeek Autrement moet de op één na armste gemeente van het land weer op de rails krijgen. Bij de voorstelling van het bestuursakkoord in Molenbeek slaakte Catherine Moureaux (PS) vrijdagochtend een opvallende noodkreet. “We vragen extra middelen van het federale niveau, want het voortbestaan van onze gemeente en de waardigheid van haar kwetsbaarste inwoners staan op het spel.”
Financieel geplaagd Molenbeek stelt bestuursakkoord voor: ‘Voortbestaan staat op het spel’
‘Een verantwoordelijke vooruitgangscoalitie’: onder die tagline is het nieuwe Molenbeekse bestuur in de vroegere trouwzaal van het gemeentehuis vrijdagochtend uit de startblokken geschoten.
Het verstandshuwelijk tussen socialisten, marxisten en de centrumpartij Molenbeek Autrement – het geesteskind van ex-cdH-schepen Ahmed El Khannouss – telt 27 van de 45 zetels in de gemeenteraad en wil inzetten op onder andere renovaties van scholen, betaalbaarder wonen, betere dienstverlening en acties op het vlak van netheid en veiligheid.
‘Waardigheid kwetsbaarste inwoners’
De initiatieven die het gemeentebestuur tijdens het persmoment naar voren schoof, werden overschaduwd door een niet mis te verstane boodschap van burgemeester Moureaux, die aan haar tweede termijn begint.
Want niet alleen de gemeentebegroting sloot de jaarrekening van 2023 af met ruim 8 miljoen euro in het rood, ook wat betreft sociale noden heeft Moureaux het over een “structureel tekort” van maar liefst 15 miljoen euro per jaar voor het Molenbeekse OCMW.
Ze kijkt daarom in de richting van het federale niveau om in de bres te springen, al wordt er van de toekomstige Arizona-regering van N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés verwacht dat ze fors de broekriem zal aanhalen. “Brussel krijgt al genoeg geld, dat vaak verkwist wordt”, zei N-VA-partijtopper Theo Francken vorige week nog in De afspraak op vrijdag.
Moureaux hamert op haar beurt op extra middelen, vooral om de OCMW-dienstverlening aan de steuntrekkenden te kunnen blijven verzekeren. “Het voortbestaan van onze gemeente en de waardigheid van haar kwetsbaarste inwoners staan op het spel”, zegt de socialiste. “Het voortbestaan van een stad zoals de onze, met meer dan 100.000 inwoners, die fungeert als springplank naar kansen en mogelijkheden, staat op het spel.”
Het bestuur keurde een charter 'Goed Bestuur' goed, waarin staat dat wanneer een schepen door een onderzoeksrechter in staat van beschuldiging gesteld wordt, die onmiddellijk moet opstappen
Sociale woningen
Tegelijkertijd zal de gemeente zelf ook inspanningen moeten leveren om de financiën op te knappen zonder de fragiele bevolking te zwaar in het gedrang te brengen.
Er wordt onder meer een regie der gebouwen in het leven geroepen die de complexen van de gemeente in kaart moet brengen om ze efficiënter te beheren. Die regie moet het dan mogelijk maken om btw terug te vorderen op investeringen en energie-uitgaven.
Verder zullen grotere bedrijven meer moeten bijdragen, worden sluikstorters zwaarder beboet en zal de onroerende voorheffing progressiever belast worden.
Aan de andere kant moet een derde van de grote woonprojecten voorbehouden worden voor sociale woningen, belooft kersvers schepen van Huisvesting Dirk De Block (PTB/PVDA). Ook de renovatie van sociale woningen krijgt een vervolg. Er wordt ook gekeken naar initiatieven om via het openbaar beheersrecht leegstaande of ongezonde woningen te renoveren en aan een lagere huurprijs te renoveren. De woonpremie voor eigenaars moet dan weer op den duur automatisch toegekend worden.
Culturele hoofdstad
In de scholen zal de gratis middagopvang uitgebreid worden naar de ochtenduren, staat er een school voor buitengewoon onderwijs op til en gaan de renovaties van schoolgebouwen verder.
Netheidsmaatregelen krijgen naast hogere boetes voor sluikstorters ook een luik sensibiliserende sancties, waarbij overtreders ook zelf hun steentje zullen moeten bijdragen door als straf bijvoorbeeld het netheidspersoneel te helpen. In nieuwbouwprojecten komen er ook ondergrondse containers voor huishoudelijk afval.
Het gemeentebestuur wil ook projecten op poten zetten voor de jonge Molenbeekse bevolking en mikt op een nieuw centrum voor geestelijke gezondheidszorg. Ook wat betreft veiligheid vraagt de gemeente extra investeringen van het federale niveau, omdat de KUL-norm waarop het aantal mankrachten voor de politiezone Brussel-West gebaseerd is, door de forse bevolkingsgroei in de gemeente de voorbije decennia achterhaald is.
Verder zal Moureaux als burgemeester ook waken over de kandidatuur van Molenbeek als culturele hoofdstad 2030, met aandacht voor de "sociale cohesie". "We hebben één jaar om Europa te overtuigen van onze kandidatuur", zegt Moureaux.
Samenwerking
Moureaux kwam na de voorstelling van het bestuursakkoord ook terug op de afgelopen legislatuur, waarin PS-Vooruit regeerde met MR-VLD. "Er zijn onenigheden geweest, maar we hebben ook kwalitatief werk neergezet. In deze meerderheid zijn er meer ideologische overeenkomsten. Dat moet deze coalitie meer stabiliteit geven."
Toch ging de weg naar het nieuwe bestuur niet over rozen. Naast de ophefmakende schepenkandidatuur van Yassine Akki (PS) kende de lokale PS-afdeling ook een woelige schepenenstemming donderdagavond, waarbij Mohammed Kalandar het haalde van Khalil Boufraquech in de strijd om de laatste PS-schepenpost. Aftredend schepen Jamel Azaoum uitte zijn ongenoegen dan weer via sociale media.
"Het was een moeilijke stemming, want er waren zes kandidaten voor de laatste schepenpost. Natuurlijk zijn er dan mensen teleurgesteld, maar zij engageren zich al lang voor de partij, of zijn net nieuw en starten nog maar net met hun lokale inspanningen. Ze zullen aan boord blijven", zegt Moureaux.
Op het vlak van gemeentewerking en bestuur krijgt schepen Amet Gjanaj (PS) de nieuwe bevoegdheid Interne Audit, waarmee de gemeentediensten naar een hoger niveau getild moeten worden. Er is ook een charter 'Goed Bestuur' ondertekend, waarin staat dat wanneer een schepen door een onderzoeksrechter in staat van beschuldiging gesteld wordt, die onmiddellijk moet opstappen.
Het college
Zo ziet het nieuwe gemeentebestuur in Molenbeek eruit:
- burgemeester - Catherine Moureaux (PS): Preventie; Franstalig onderwijs, Burgerlijke stand; Communicatie, protocol en evenementen; Juridische Zaken
- eerste schepen - Dirk De Block (PTB/PVDA): Huisvesting (+ Molenbeekse woningen, Agentschap voor Sociale Huisvesting); Gemeentelijke eigendommen
- tweede schepen - Amet Gjanaj (PS): Economie & Werkgelegenheid; Personeel + Interne audit; Internationale betrekkingen; Cultureel afgevaardigde (dagelijks beheer, projectopvolging)
- derde schepen - Josiane Dostie (PTB/PVDA): Stedenbouw; Gelijke kansen en vrouwenrechten; Informatica; Administratieve vereenvoudiging
- vierde schepen - Abdelkarim Haouari (Molenbeek Autrement): Financiën
- vijfde schepen - Saliha Raïss (Vooruit): Territoriale ontwikkeling en openbare werken; Mobiliteit; Nederlandstalige bevoegdheden; Franstalige crèches
- zesde schepen - Mohammed El Bouzidi (PTB/PVDA): Netheid en Cel Onburgelijk gedrag; Energie; Milieu, Agenda 21, Klimaat
- zevende schepen - Mohamed Kalandar (PS): Sport; Groene ruimten en Beplantingen; Sociale actie, Gezondheid, Senioren
- achtste schepen - Oumar Diallo (PTB/PVDA): Jeugd; Sociale cohesie (MOVE); Participatie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.