Het hele jaar door hebben wij appelen en peren gegeten die uit de bewaarsilo's komen. Om al die tijd te overleven, werden ze te vroeg geplukt en koud bewaard.
Nu eet ik sinds meer dan een maand alweer smakelijker ooft. Ze zijn langer blijven hangen aan de boom en hun parfum is complexer: gele golden (uit Frankrijk), bonte boskoop, sterappeltjes en dan dat toppunt: rijpe cox's orange pippin. Ik heb dit najaar zelfs al conferenceperen gegeten die niet naar karton smaken, geel en sappig: een zeldzaamheid. Door donkere durondeauperen moet je krakend bijten, ze zijn eerst hard, maar geven dan mee op de tong. En nu heb ik 'Italiaanse' peren gekocht, die grote abate. Al die appels en peren worden niet industrieel opgeslagen gedurende een heel jaar, je moet ervan genieten wanneer ze er zijn. En dat maakt ze nog eens zo lekker.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.