Ik werd weer naar Zeeland gevraagd, ditmaal voor de opening van het seizoen van de fruits de mer . Zo noemen ze zeevruchten in Nederland. Een raar moment om een zeevruchtenseizoen te openen, dacht ik bij mezelf.
De mode van de uitbundige zeevruchtenschotel komt uit Parijs. Zo'n schotel is een showstuk, een barokke explosie van lekkernijen uit de zee. Plateaus worden op tafel gezet in het restaurant op een manier dat je de tafelgenoten niet meer kunt zien, want ze zijn minstens twee verdiepingen hoog. En ook als er maar één etage is, wordt die op een piëdestal geplaatst. Zo kan de rest van de zaal zien wat je aan het eten bent. Je krijgt een – vandaag meestal papieren – slabber voor. Die bescherming voor je kledij is eigenlijk een aanmoediging: “Val aan, doe maar, het kan geen kwaad.”
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.