'Wat is jouw favoriete boek?' Muntpunt vroeg het aan Brusselaars met een voorliefde voor literatuur. Via hun verhalen, dompelen de leesambassadeurs ons onder in de verschillende culturen en talen van de hoofdstad. Vandaag: het lievelingsboek van Felipe Santos, directeur Instituto Cervantes Brussel.
De leestip van Felipe Santos: 'Republiek van Licht'
Zijn keuze: Republiek van Licht van Andrés Barba, 2019, uitgeverij De Bezige Bij, 207 p. (vertaling van Républica Luminosa door Irene Van de Mheen)
Het licht van de ondergaande zon boven Brussel. “In België ben ik altijd al gefascineerd door de gouden gloed die de wereld krijgt in het laatste licht van de dag.” Journalist en schrijver Felipe Santos begint graag met het einde.
De zin die blijft nazinderen nadat hij Republiek van licht had dichtgeklapt, is de laatste: ‘Misschien voelen we ons verraden wanneer de doden ons verlaten, maar wij verraden hen ook om verder te kunnen leven.’ “Deze zin plaatst mij als lezer tegenover een wederzijds verraad tussen de levenden en de doden, dat raakt me. Ik hou erg van goed geschreven literatuur die naar de juiste stijl zoekt om een verhaal te vertellen. Andrés Barba kan dat als geen ander: hij schrijft zeer verfijnd en vloeiend, en gebruikt sterke poëtische beelden.”
“ Puede que los muertos nos traicionen al abandonarnos, pero nosotros también los traicionamos para vivir.”
Het beeld dat Barba van kinderen schetst, is anders niet echt poëtisch.
“Het idee dat volwassenen van kinderen hebben, is fout want bewust te rooskleurig. Kinderen kunnen onschuldig zijn maar ze zijn niet naïef. Barba oppert de mogelijkheid dat sommige kinderen zichzelf kunnen organiseren, met eigen codes en regels, waarin ook wreedheid past. Ik sluit eerder aan bij dit idee en het kinderlijke universum dat Lucrecia Martel suggereert in haar films, dan bij William Goldings paternalistische visie in Heer van de vliegen’.”
“In onze samenleving van vandaag, zeker in het huidige Europa, is deze roman een uitnodiging om na te denken over de botsing van tegengestelde werelden: natuur versus mensenhand en vooruitgang (of jungle vs. stad, in het boek), kinderen vs. volwassenen, burgers vs. machthebbers; en hoe een beschaving gevormd wordt uit de samenkomst van al deze werelden.”
Dit artikel maakt deel uit van de serie '1 Stad, 19 Boeken', een project van Muntpunt en de Brusselse bibliotheken. De volledige boekenlijst vind je op de website van Muntpunt.
1 Stad, 19 Boeken (2019)
Lees meer over: Brussel-Stad , Expo , 1 Stad, 19 Boeken (2019) , Felipe Santos , Republiek van licht , Andrés Barba , leestip , Muntpunt
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.