De leestip van Houda: 'Liefde van A tot Z' van S.K. Ali

© Muntpunt
09/07/2022
20220627 1 stad 19 boeken Houda Haigoune

| Houda.

'Wat is jouw favoriete boek?' De Brusselse bibliotheken vroegen het aan Brusselaars met een liefde voor lezen. Mensen zoals jij en ik, met verschillende smaken, perspectieven en verhalen. Vandaag: het lievelingsboek van Houda (22), studente logopedie.

Wie is Houda?

  • Houda is 22 en studeert logopedie
  • Kind aan huis in bib Sophia (Schaarbeek) en richtte er ‘Bookish Anonymous’ op, een boekenclub voor jongeren

door Margot Otten

“Ik heb eigenlijk mezelf onder druk gezet om terug te lezen.”

1 stad, 19 boeken: Houda tipt 'Liefde van A tot Z' door SK Ali

| 1 stad, 19 boeken: Houda tipt 'Liefde van A tot Z' door SK Ali.

Liefde van A tot Z

‘Love from A tot Z’, Vert. Gerdien Beelen
Van Goor, 2020, 352 p.

Zayneb, de enige moslim in de klas, is niet slecht. Ze is kwaad. Als ze geschorst wordt, vertrekt ze naar haar tante in Doha, Qatar. Op het vliegveld ontmoet ze Adam, die ook naar Doha vertrekt. Hij lijdt aan multiple sclerose en wil zijn diagnose geheimhouden voor zijn familie. En dan? Dan volgt er een verzameling van wonderen en rariteiten.

Je tipt ‘Liefde van A tot Z’, Waarom heb je dit boek gekozen?

Ik ben iemand die heel veel fantasyboeken leest maar daarin wordt mijn gemeenschap niet echt vertegenwoordigd. Ik herken mezelf er niet echt in. Voor dit project wou ik graag een soort roman lezen waarin dat wel kon. Ik ontdekte ‘Liefde van A tot Z’ op TikTok. Daar zag ik een afbeelding van de cover. Niet alleen stond er een hoofddoek op, ik heb nét dezelfde hoofddoek! Daarna zag ik dat het een romantisch boek was. Ik dacht: “Liefde en een hoofddoek, let’s try it!” en ben blij met mijn keuze, want ik vond het heel mooi!

Waarover gaat het boek?

Het gaat over twee jongeren, Adam en Zayneb, die elkaar tegenkomen op de luchthaven en verliefd worden. Ze vertellen in het boek elk hun eigen verhaal. Zayneb heeft het vooral over de discriminatie die ze ervaart op school vanwege haar hoofddoek. Daar herkende ik me zo hard in! Ze vertelt over hoe bepaalde leerkrachten haar onrechtvaardig behandelen en aanspreken, enkel omdat ze een hoofddoek draagt. Ik vond het mooi maar ook droevig dat ik mezelf hier zo in herken, omdat het betekent dat ik niet de enige ben die hiermee moet omgaan. En dat het dus overal ter wereld gebeurt. Sommige lezers zouden Zayneb misschien wat dramatisch vinden, maar wat zij meemaakt, is mijn realiteit.

Hoe reageert het andere personage in het boek op haar verhalen?

Aanvankelijk begrijpt Adam, die ook moslim is, Zayneb niet zo goed. Maar doorheen het boek verandert dat. Adam stelt zich open en empathisch op en daardoor begrijpt hij haar steeds beter. Dat is ook wat mensen in het dagelijkse leven moeten doen: tijd nemen om te luisteren en de wil hebben om de andere te begrijpen, elkaar accepteren. Dat is voor mij een belangrijke boodschap.

"Ik ben een hoofddoek beginnen te dragen in het vierde middelbaar. Veel mensen denken dat mijn vader, grote broer of man mij dat gevraagd heeft maar ik heb geen vader, broer of man. Het is mijn eigen keuze om een hoofddoek te dragen"

Enerzijds zijn hoofddoeken niet weg te denken uit het Brussels straatbeeld maar anderzijds zie je ze amper op boekcovers. Er is dus nog veel werk op het vlak van representatie?

Absoluut. Als jobstudent word ik regelmatig geweigerd omwille van mijn hoofddoek. Ik druk mijn cv dertig tot veertig keer af en krijg vaak “nee” te horen. Voor jobs waarbij je aan het onthaal moet zitten, solliciteer ik zelfs niet meer. Bedrijven laten dan weten dat klanten niet houden van religieuze representatie.

Heeft het boek jouw kijk op de wereld veranderd?

Ja en nee. Nee, want ik ben me bewust van de discriminatie en ik weet ook dat mensen het op andere plaatsen zwaarder te verduren krijgen. In Frankrijk loopt het helemaal uit de hand. Daar worden moslima’s op straat soms zelfs aangevallen. Dat zie ik in Brussel niet gebeuren. Wat ik wel voel, is dat het niet makkelijk is om jezelf te zijn. Nochtans wordt overal verkondigd hoe belangrijk dat is. Maar voor mij is mezelf zijn mijn hoofddoek dragen. En dat aanvaarden mensen niet altijd. Het lezen van ‘Liefde van A tot Z’ heeft mij aan het denken gezet. Ik heb besloten dat ik ga spreken over wat het betekent om een hoofddoek te dragen. Op dit moment ben ik volop bezig met mijn eerste, kleine, boekje waarin ik mijn eigen hoofddoek-experiences neerschrijf.

Wat hoop je de lezers mee te geven?

Ik wil hen een inkijk geven in mijn leven en laten zien wat het betekent om als jonge, Brusselse vrouw een hoofddoek te dragen. Daarbij ga ik ook de moeilijke momenten niet uit de weg. Ik vertel echt cru wat ik heb meegemaakt. Op die manier hoop ik dat mensen mij beter gaan begrijpen en zich open gaan opstellen. Het is belangrijk dat we elkaar aanvaarden. Als we daarop blijven inzetten, komt het wel goed in deze wereld. Ik kijk hoopvol naar de toekomst.

Naast studente logopedie, fervent lezer én ondertussen ook schrijfster ben je ook de oprichtster van een boekenclub in Bib Sophia in Schaarbeek. Hoe ben je daaraan begonnen?

Ik kom al in bib Sophia sinds ik vijf jaar oud ben. Op dat moment kon ik zelf nog niet lezen, maar mijn moeder nam me mee en las de boekjes voor die ik uitkoos. Het duurde niet lang of je kon me wekelijks in de bib vinden. Toen ik op de middelbare school zat, las ik veel minder omdat het druk was op school. Maar ik ben echt een boekenverslaafde. Als ik lees, kan ik in mijn eigen wereldje kruipen. Ik begon het lezen echt te missen. Dus ging ik op zoek naar een boekenclub! Maar ik vond alleen clubs voor volwassenen. Daarom heb ik er zelf eentje opgericht voor jongeren: ‘Bookish Anonymous’. Ik heb eigenlijk mezelf onder druk gezet om terug te lezen (lacht).

Welke boeken passeren bij jullie de revue?

We lezen elk seizoen zes boeken uit zes verschillende genres. We hebben leden die voordien enkel thrillers lazen maar nu ook graag eens een fantasyboek lezen. Ik wil blijven bijleren en ontdekken. Als je leest, hou je je geest open en dat is niet alleen goed voor jezelf maar ook voor je omgeving en bijgevolg voor de wereld!

1 Stad, 19 Boeken (2022)

'Wat is jouw favoriete boek?' De Brusselse bibliotheken vroegen het aan 19 Brusselaars met een liefde voor lezen. BRUZZ laat 9 van hen aan het woord.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni