'Wat is jouw favoriete boek?' De Brusselse bibliotheken vroegen het aan Brusselaars met een liefde voor lezen. Mensen zoals jij en ik, met verschillende smaken, perspectieven en verhalen. Vandaag: het lievelingsboek van Sara El Khababi. Zij studeert wetenschappen en is kind aan huis in de bib van Sint-Gillis, waar ze ook in de bibraad zit.
De leestip van Sara El Khababi: ‘De rest van ons leven’ van Els Beerten
Wie is Sara El Khababi?
- Sara El Khababi (14) studeert wetenschappen en is kind aan huis in de bib van Sint-Gillis, waar ze ook in de bibraad zit.
- In haar vrije tijd trekt ze graag naar het park van Vorst.
door Margot Otten
“Ik heb vriendinnen die geen boeken lezen, maar wel verhalen op hun gsm”
De rest van ons leven
Els Beerten, Querido, 2022, 303 p.
Fredo Santoro migreert als kleine jongen van Italië naar Engeland. Daar groeit hij op in een warme Italiaanse gemeenschap van kappers en ijsverkopers, tot de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en Mussolini de kant van de nazi's kiest. Italianen worden in Engeland plots verdacht en de regering geeft opdracht alle mannen te deporteren. Fredo verstopt zich en ontsnapt aan de razzia's, maar zijn vader? Een verhaal over groeien, met alles wat daarbij hoort: missen, zoeken, een thuis vinden.
Waarom heb je ‘De rest van ons leven’ van Els Beerten gekozen?
De titel trok me aan en na het lezen van de achterflap wou ik meer weten. Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Normaal gezien lees ik liever mythologische verhalen omdat dat fictieve verhalen zijn. Maar het verhaal blijft fictief, niet ‘echt’, dus ook deze geschiedkundige roman past eigenlijk wel bij wat ik graag lees.
Wat doe je graag in het dagelijks leven?
Ik wandel graag maar lees ook veel. Dat geeft mij een break van de drukte van de stad. Brussel is wel leuk en ik ben hier opgegroeid maar ik zou ook graag eens wat anders zien. Dus ik zeg niet nee tegen het platteland.
Was je verbaasd toen je gevraagd werd om leesambassadeur te zijn?
Toch wel, maar ik vind het wel leuk! Ik zit in het tweede middelbaar en door de toetsen en examens heb ik minder tijd om naar de bib van Sint-Gillis te gaan. Daar ga ik normaal gezien vaak heen en ondertussen heb ik een goede band met de mensen daar. We praten over hoe onze dag geweest is of we hebben fun. We kennen elkaar al heel lang. De bibliotheek is voor mij echt een plek waar ik tot rust kan komen. Ik spreek er soms ook af met mijn vriendinnen om te studeren.
"De bibliotheek is voor mij echt een plek waar ik tot rust kan komen"
Lezen zij ook zo graag als jij?
Dat denk ik niet (lacht). De meesten zijn verslaafd aan hun gsm en niet aan boeken. Ik heb vriendinnen die geen boeken lezen, maar wel verhalen op hun gsm. Ik lees toch liever met een boek in mijn hand. Dan voel ik dat ik echt aan het lezen ben. Soms raad ik hen ook boeken aan, zoals ‘Ik ben Malala’, van Christina Lamb en Malala Yousafzai. Dat hebben de meesten wel gelezen. Dat boek heeft me trouwens ook eens geluk gebracht, want toevallig werd er passage uit gebruikt voor een leestoets (lacht). Ik heb toen heel goede punten gehad! Mijn leerkracht Nederlands was toen erg fier mij. Dat doet wel deugd.
Zijn er momenten waarop lezen je leven beter maakt?
Ja, wanneer ik toetsen heb, want school is best stresserend. Een boek lezen helpt om me te ontspannen. Dat lukt het beste met een boek zoals ‘Troje: een verhaal van liefde en oorlog’ van Stephen Fry. Ik vond dat zo goed. Vooral de verhouding tussen de personages vond ik boeiend, er was liefde maar ook actie. Zoals het leven is eigenlijk. Dat is de kracht van mythologische verhalen.
Lezen mensen nu te weinig?
Ik vind van wel, terwijl lezen net goed is voor je toekomst. Op school stimuleren ze het wel, dat is goed. Zo hebben we op school net een ‘boekentroefactie’ gedaan. Dan lees je samen met een andere leerling. Je neemt elkaar mee op sleeptouw en zo verbeter je elkaars Nederlands. Tegen mijn verwachting in hebben heel veel leerlingen meegedaan. Dat heeft me positief verrast. Zo zie je maar!
Dit artikel maakt deel uit van de serie '1 Stad, 19 Boeken', een project van de Brusselse bibliotheken en Muntpunt. De volledige reeks vind je terug op de websites van de Brusselse bibliotheken en Muntpunt.
1 Stad, 19 Boeken (2022)
Lees meer over: Brussel , Expo , 1 Stad, 19 Boeken (2022) , Muntpunt , leestip , Sara El Khababi , De rest van ons leven , Els Beerten