Op de site van Thurn & Taxis opende zonet Kuifje, het meeslepende avontuur, een immersieve beleving die je meesleurt op de spectaculaire queestes die de onversaagde Brusselse reporter onderneemt in 24 albums. Een beleving dus, en geen tentoonstelling.
‘Kuifje, het meeslepende avontuur’: meer toeristische trip dan ontdekkingsreis
Met Kuifje, het meeslepende avontuur waagt Hergé’s beroemdste geesteskind niet voor het eerst de sprong van het papier naar het scherm. Kuifje ging altijd al gezwind met zijn tijd mee. Al in de jaren 1950 en 1960 was er een eerste tekenfilmserie, een update daarvan volgde in de jaren 1990. In 2011 werd Kuifje een Hollywood-held, in Steven Spielbergs met een Golden Globe bekroonde animatiefilm De avonturen van Kuifje: het geheim van de eenhoorn. Intussen kan je de strips ook digitaal lezen in een app of zelf bepaalde avonturen naspelen in verschillende videogames. En dit jaar nog werd de coverillustratie van De blauwe lotus aangeboden als NFT, een digitaal certificaat voor de virtuele versie van de cover.
Om maar te zeggen: een immersieve ervaring kon niet uitblijven. Daarvoor bundelde Tintinimaginatio, de beheerder van de rechten van Hergé, de krachten met Culturespaces, een specialist in digitale ervaringen. De daaruit voortvloeiende productie liep vorig jaar al in Parijs, maar staat nu tot begin volgend jaar op de site van Thurn & Taxis.
Na een korte introductie van Hergé en zijn beroemde creatie worden bezoekers ruim een halfuur lang ondergedompeld in het universum van Kuifje. In een grote zaal komen de originele tekeningen tot leven op schermen van zes meter hoog. Op de achtergrond klinkt een energieke soundtrack met onder meer Iggy Pop en David Bowie, waar Hergé zelf tijdens het tekenen graag naar luisterde.
Eén tip: koester geen foute verwachtingen. Dit is geen tentoonstelling, maar een pure ervaring. Verdieping ontbreekt, het blijft bij kijken en luisteren. Voor sommigen zal dit voldoende zijn, anderen zullen na een kwartier ongedurig worden of na afloop op hun honger blijven zitten.
Niet dat het slecht gedaan is. De albums van Kuifje worden met allerlei digitale kunstgrepen tot leven gewekt en het is interessant om Hergés klare lijn op de enorme schermen te zien evolueren. Je wordt getransporteerd naar alle uithoeken van de aarde – en zelfs naar de maan – in een vliegtuig, raket, (haaien)duikboot enzovoort. Alle getrouwen van Kuifje passeren de revue: zo trakteert kapitein Haddock je op zijn excentrieke verwensingen en Bianca Castafiore op haar glas brekende stemgeluid. Ook vele schurken tekenen present, waarbij Rascar Capac zorgt voor een gesmaakt psychedelisch intermezzo.
De immersieve ervaring richt zich vooral op een familiaal publiek en zal zonder twijfel veel nieuwe, jonge Kuifje-lezers opleveren, wat alleen maar te bejubelen valt. Maar als je het ons vraagt, zou deze immersieve expo beter tot haar recht komen als start van een langere tocht door de fascinerende wereld die Hergé heeft geschapen. Op zichzelf voelt Kuifje, het meeslepende avontuur meer als een korte toeristische trip dan als een ontdekkingsreis. Je bent dan wel een ervaring rijker, maar nieuwe inzichten heb je niet opgedaan.
Lees meer over: Expo , Kuifje, het meeslepende avontuur , Thurn & Taxis , Tintinimaginatio , Culturespaces , Hergé , Kuifje , review