| Op het festival krijgt u werk te zien van onder meer Radouan Mriziga in Kanal.

Drie keer Kunstenfestival dit najaar

Michaël Bellon
© BRUZZ
30/06/2020

Corona nekte in mei ook het Kunstenfestival. Maar in het najaar volgt nu toch een afgeslankte versie. In drie bewegingen en in drie verschillende formules: een vijfdaags openluchtevent in september, een pedagogisch open schoolproject in oktober, en een kort festival eind november.

Met het Kunstenfestivaldesarts werd in mei ook het meest internationale podiumevent van het jaar geschrapt. Het was de eerste editie die volledig door het nieuwe artistieke trio Sophie Alexandre, Daniel Blanga Gubbay en Dries Douibi was samengesteld. Volgens het Kunstenfestival konden de kunstenaars en medewerkers toch nog worden vergoed voor het werk dat ze al geleverd hadden. Dat dankzij de steun van overheden, sponsors en de succesvolle solidariteitsactie met ‘ghost tickets’ die het publiek kon kopen.

Bovendien werkte het festival in de luwte van de lockdown aan een fors herwerkt programma dat voor de helft bestaat uit werk dat al dan niet in gewijzigde vorm ‘gered’ kon worden, en voor de helft uit nieuwe opdrachten.

Op drie manieren en verspreid over drie maanden zet het KFDA in op werk van Belgische en internationale kunstenaars die gebruik maken van de publieke ruimte, op experimentele pedagogische projecten die soms grote afstanden kunnen overbruggen, en op Brussel als diverse kunstenaarsstad.

Vijf dagen in openlucht

De eerste beweging is het vijfdaagse openluchtevent ‘Every Inside Has an Outside’ met zeven artistieke projecten tussen 4 en 8 september. Dat festival wil actueel, maar ook zo toegankelijk mogelijk zijn. Het vindt plaats in de tuin van festivalcentrum Maison des Arts aan de Haachtsesteenweg, maar ook in en om de Hallen van Schaarbeek vlakbij. Choreografe Alice Ripoll uit het sterk door Covid-19 getroffen Brazilië voert een choreografisch maar ook politiek onderzoek naar poetsen en properheid.

De Antwerps Kameroenese Guy Woueté recreëert een reeks symbolische protesten tegen precariteit op vijf publieke plaatsen in Schaarbeek. Anne Teresa De Keersmaeker en Radouan Mriziga werken voor het eerst samen aan een choreografie in het Maison des Arts. Begüm Erciyas leidt toeschouwers met een verhaal door Schaarbeek, en Jisun Kim neemt het publiek mee in de virtuele wereld met een filosofische game. Ze heeft daarvoor zelfs een theaterzaal in Minecraft gebouwd. Gwendoline Robin presenteert een wijkproject rond de collectieve beleving van vuurwerk. In de Hallen wordt het appartement in Guangzhou gereconstrueerd waarin de Chinese kunstenaar Wang Bing drie maanden lockdown overleefde met alleen zijn smartphone.

Jisun Kim, The House of Sorrow 2

| Jisun Kim neemt het publiek mee in de virtuele wereld met een filosofische game.

'Schoolproject'

Het tweede luik is van langere adem, nadrukkelijk internationaal, loopt heel oktober en heeft een hoofdzakelijk digitale output. The Diasporic Schools past in het concept van de Free School waarmee het Kunstenfestivaldesarts vorig jaar al begon. Het draait om artistieke en experimentele praktijken om kennis te delen, en onderzoekt dit keer vormen van kennisverspreiding-op-afstand die in diasporische gemeenschappen over de hele wereld werden ontwikkeld.

Van een online videoclub om familiefilmpjes te delen in de Palestijnse diaspora, over een school waarin de geschiedenis van Rwanda wordt herschreven met behulp van poëtische, muzikale en filmische bronnen, tot een platform om politieke discussies te faciliteren tussen Cubanen op en buiten Cuba. The Diasporische School bestaat uit gratis klassen die via een open call internationale participanten samenbrengt, maar ook uit een virtueel publiek programma met zes artiesten.

Ten derde presenteert het Kunstenfestival tussen 26 en 29 november het weekendfestival ‘News From Home’ in samenwerking met zes Brusselse kunsthuizen en zeven Brusselse artiesten. De titel verwijst naar de film die Chantal Akerman in 1976 maakte bij haar terugkeer van New York naar haar artistieke thuis in Brussel, en focust dus op lokale verhalen met verre vertakkingen en verschillende achtergronden. Op dit festival krijgt u werk te zien van Léa Drouet in La Raffinerie, Radouan Mriziga in Kanal, Effi & Amir in de Beursschouwburg, Sarah Vanhee in Bronks, Gerald Kurdian in samenwerking met Brusselse jongeren in het Kaaitheater, en van Tarek Lakhrissi en Cherish Menzo in WIELS.

De tickets voor Every Inside Has an Outside gaan online of telefonisch in verkoop vanaf 18 augustus. www.kfda.be, 02 226 45 93

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , KFDA , Kunstenfestivaldesarts

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni