Niet Brussel-Stad of het Gewest, maar de gemeente Molenbeek zal de kandidatuur indienen om in 2030 culturele hoofdstad te worden. Daar zijn zowel formele als inhoudelijke redenen voor. “Europa zoekt plekken met grote maatschappelijke breuklijnen.” Uit Molenbeek worden bruggen geslagen naar de rest van Brussel.
Gemeente Molenbeek dient Brusselse kandidatuur in als culturele hoofdstad
Dat zeggen Fatima Zibouh en Jan Goossens, de twee opdrachthouders van Brussel 2030 in een interview met het magazine van BRUZZ. De naam Molenbeek zal ook opduiken in de definitieve naam van het project, waarover pas later wordt gecommuniceerd. Mogelijk wordt het een dubbelnaam, naar het voorbeeld van Marseille – Provence in 2013.
De keuze voor Molenbeek is deels praktisch: de indiener moet een gemeente zijn, waardoor het Gewest, dat de facto de kandidatuur draagt, niet in aanmerking komt. En de gemeente Brussel maakt wellicht minder kans omdat ze al eens culturele hoofdstad was in 2000. “Er is ook een trend om minder snel voor hoofdsteden te kiezen,” weet Goossens.
Tegelijk gaat het ook om een echte inhoudelijke keuze. De naam Molenbeek wordt vandaag internationaal vooral verbonden met aanslagen en islamisme. De titel van culturele hoofdstad kan daar verandering in brengen, denkt het duo.
“Die keuze voor Molenbeek geeft ons project meteen ook een sterke identiteit, die ons zal onderscheiden van andere kandidaten”
“Europa is ook op zoek naar initiatieven die gebieden transformeren, die vertrekken van grote maatschappelijke breuklijnen,” legt Goossens uit. “Molenbeek is zo’n plek: een aankomstgemeente met armoede, maar ook een formidabele sociale lift, een gemeente met een zeer aanwezige jeugd, cultuurpolen aan de Manchesterstraat en het Weststation,… “
Uit Molenbeek willen de opdrachthouders vervolgens bruggen slaan naar tal van partners en projecten in andere gemeenten.
“Die keuze voor Molenbeek geeft ons project meteen ook een sterke identiteit, die ons zal onderscheiden van andere kandidaten”, zegt Goossens. “De toekomst van onze steden en Europa is nu eenmaal superdivers, grootstedelijk en duurzaam. Dat zijn zaken die vandaag minder spelen in Kortrijk, Leuven of zelfs Gent.”
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Cultuurnieuws , Brussel 2030 , jan goossens , Fatima Zibouh