De gemeente Ukkel organiseert dit weekend een tweede editie van de Internationale Solidariteitsdagen. Drie dagen lang vol evenementen die de koloniale geschiedenis van België en migratie belichten. “Het zijn thema’s die de afgelopen maanden veel in de belangstelling hebben gestaan en waarover we de burgers zullen uitnodigen om samen met ons na te denken."
Solidariteitsdagen Ukkel draaien rond dekolonisatie en migratie
Dit evenement zal de leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs kennis laten maken met internationale samenwerking en projecten die op dat vlak worden georganiseerd. Maar ook andere bezoekers zijn welkom. Er zijn, naast de tentoonstelling 'Notre Congo/Onze Kongo', ook verschillende films te zien over dekolonisatie en migratie.
"Het is ook een kans voor de gemeente Ukkel om burgers te sensibiliseren over de gevolgen van de kolonisatie en de plaats van de kolonisatie in de Brusselse openbare ruimte. Het zijn thema’s die de afgelopen maanden veel in de belangstelling hebben gestaan en waarover we de burgers zullen uitnodigen om samen met ons na te denken,” aldus Perrine Ledan (Ecolo), schepen van Cultuur en Burgerparticipatie.
Gezondheid gegarandeerd
De verantwoordelijke van de internationale solidariteit in Ukkel, Antoine Defise, laat weten dat enorm veel verenigingen gehoor hebben gegeven aan de oproep van de gemeente om deel te nemen. Defise vreest wel dat sommige bezoekers vanwege corona niet zullen deelnemen. "Alle veiligheidsmaatregelen worden gerespecteerd (sociale afstand, alcoholgels, bewegwijzerde paden), zodat ieders veiligheid en gezondheid gegarandeerd blijven,” verklaart hij.
Christelle Pandanzyla, die vaak evenementen organiseert in de Belgisch-Afrikaanse gemeenschap, zal het diversiteitspel ‘De wereld van Jahi’ meebrengen. “Het spel opent de wereld naar speelgoed, jeugdliteratuur, series en stripverhalenen die diversiteit promoten. De wereld van Jahi wil strijden tegen vooroordelen en discriminatie en stereotypen doorbreken voor kinderen en begeleiders, dat wil zeggen: ouders, animatoren en leerkrachten."
"Dit jaar is Congo 60 jaar onafhankelijk van België. Ik denk dat het belangrijk is dat men ook in Ukkel stilstaat bij de gemeenschappelijke geschiedenis en probeert het gebrek aan onderwijs hierover in scholen te compenseren," zegt Pandanzyla. "Ook is het goed om namen, plaatsen en monumenten die getuigen van deze geschiedenis onder de aandacht te brengen. Het is essentieel om al deze onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken te benaderen met verenigingen: via tentoonstellingen, filmprojecties en in uitwisseling met het publiek."
Dagen van Internationale Solidariteit
22 oktober > 25 oktober (expositie tot 7 november)
Centre Culturel d'Uccle
Lees meer over: Ukkel , Cultuurnieuws , migratie , koloniale geschiedenis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.