Het Zinnebir van de Brusselse brouwerij Brasserie de la Senne bestaat dit jaar twintig jaar. Het bier werd de start en het uithangbord van de Brusselse brouwerij. De lancering markeerde het startpunt van de heropleving van het bierbrouwen in Brussel.
Brasserie de la Senne viert 20 jaar Zinnebir
In 2002 werd het Zinnebir voor het eerst gebrouwen in het kader van de Zinneke Parade, die toen zelf pas aan zijn tweede editie toe was. Mede-uitbater van de brouwerij, Bernard Leboucq, had een bier gebrouwen en liep op de parade Yvan De Baets tegen het lijf. Die zou toen net aan een eigen brouwersopleiding beginnen.
“Het was een echt amateursbier,” zegt Leboucq vandaag over zijn product. “Het huidige recept heeft veel meer te danken aan de kennis van Yvan.”
Brusselse brouwerij
De twee starten eind 2003 een kleine installatie in Sint-Pieters-Leeuw, in de Rand rond Brussel. Ze maken een aantal jaar gebruik van andere brouwerijen rond de hoofdstad, tot ze in 2010 in Sint-Jans-Molenbeek belanden. Op dat moment was er nog maar één andere brouwerij in Brussel: Cantillon in Anderlecht. Vandaag, twaalf jaar later, telt het Brussels gewest een vijftiental (micro)brouwerijen.
De brouwerij in Molenbeek verhuisde in 2019 naar een nieuwe, grotere site aan Thurn & Taxis. Daar kan tot 18.000 hectoliter bier per jaar worden gebrouwen. Het Zinnebir zelf is nog altijd goed voor 35 tot 40 procent van de verkoop.
“We vinden niets uit,” zegt Leboucq over hun bieren. “We voegen aan de smaken van vandaag smaken toe, die we kennen via onze grootouders en die bijna verdwenen waren.”
Zinnebir heruitgevonden
Voor zijn twintigste verjaardag belooft de brouwerij nog een groot feest op 1 oktober, met verschillende concerten. Voor die gelegenheid hebben de uitbaters aan drie andere brouwerijen gevraagd om het Zinnebir opnieuw uit te vinden. Onder meer Brasserie de la Mule in Schaarbeek mag zijn kans wagen.
Lees meer over: Brussel , Resto & Bar , Economie , Zinnebir , Brasserie de la Senne , bierbrouwerij , bier