Alle bieren van Brasserie de la Senne zijn voortaan alleen nog maar biologisch te verkrijgen. Een droom die de Brusselse brouwerij al langer koestert, maar om kwaliteitsredenen nu pas werkelijk wordt. "We hebben een jaar lang getest om alles op punt te stellen", zegt meesterbrouwer en eigenaar Yvan De Baets.
Brasserie de la Senne wordt volledig bio
Een Zinnebir, Taras Boulba of een Jambe-de-Bois: het zijn vaste waarden in het Brusselse bierlandschap. Toch durft Brasserie de la Senne de productie om te gooien om er volledig biologisch gerstenat van te maken. "Biogranen en de mout die ervan wordt gemaakt, hebben een andere samenstelling dan conventionele granen. Dat kan een invloed hebben op de smaak", weet ook De Baets.
Daarom nam de brouwerij de tijd. Er ging een jaar aan testen vooraf, maar in december verkreeg Brasserie de la Senne eindelijk zijn biocertificaat. "We moesten onze brouwmethoden aanpassen. Om geen risico's te nemen zodat elk bier zijn karakteristieke eigenheid kon behouden, hebben we ervoor gekozen om de tijd te nemen."
Voortaan zullen de zeven merken (Zinnebir, Taras Boulba, Stouterik, Jambe-de-Bois, Brusseleir, Bruxellensis en Zenne Pils) die het vaste gamma van 'la Senne vormen', alleen in bio-uitvoering verkrijgbaar zijn. De biologische mout halen ze bij het Antwerpse bedrijf Dingemans, dat al jaren leverancier is van de Brusselse brouwerij.
Brasserie de la Senne verhuisde vorig jaar van Molenbeek naar zijn gloednieuwe brouwerij op Thurn & Taxis. De Baets tastte diep in de buidel voor zijn hoogwaardige Duitse ketels en belendende degustatiezaal. Duurzaamheid was altijd een belangrijk aspect. "Dit was mijn droom. De zonnepanelen op ons gebouw produceren evenveel elektriciteit als het verbruikt."
De productiefaciliteiten beschikken onder meer over systemen voor de terugwinning van warmte en regenwater. "Onze proefruimte is ook bijna volledig gebouwd van gerecycleerde materialen", zegt De Baets trots. "En de Duitse ketels zijn efficiënter dan de vorige. Beter voor de kwaliteit van het product, maar ook energiezuiniger."
Zichzelf heruitvinden
Het ging om een miljoeneninvestering, waardoor de brouwer in 2019 ook operationeel in het rood ging. Na jarenlang winstgevend te zijn, volgen nu moeilijke jaren. Brasserie de la Senne werd misschien wel het zwaarst getroffen door de coronacrisis, want behaalt 90 procent van zijn omzet dankzij de verkoop via cafés en restaurants. "Ons zakencijfer viel terug tot 30 procent van wat het in 2019 was", meent De Baets.
Brasserie de la Senne probeert de verloren inkomsten van de horeca elders aan te vullen. Er is sinds kort een webshop en een winkeltje in de brouwerij. Daarnaast verkopen de Brusselaars voor het eerst hun bier in de supermarkt.
Het biologische project krijgt dan weer extra glans door een samenwerking met geuzebrouwer 3 Fonteinen. Terf, een nieuw biobier met biogecertificeerde granen uit het Pajottenland, zal binnen een tweetal maanden te verkrijgen zijn.
Lees meer over: Brussel , Resto & Bar , Brasserie de la Senne , biologisch bier