In het hartje van de Marollen opent dit najaar de coöperatieve brouwerij Mazette. Behalve het zelfgebrouwen bier zal je er ook Brusselse gerechten kunnen nuttigen. En dat belooft exclusief genot te worden, want alles wat Mazette produceert, kan je nergens anders krijgen.
Coöperatieve brouwerij Mazette opent in Marollen
Lees ook: Brasserie de la Senne wordt volledig bio
Rasechte Brusselaars France, Pierre, Yorick en Boris hebben vier uiteenlopende profielen, maar delen hun liefde voor duurzame voedselproductie en de Brusselse zwanze. Die ingrediënten willen ze samenbrengen in hun eigen café-brouwerij in het hartje van de Marollen. Waar precies blijft voorlopig een goedbewaard geheim.
Wat we wel al weten, is dat je er bier zal kunnen drinken dat rechtstreeks uit de productievaten wordt getapt. Mazette brouwt er telkens vier. Zodra een brouwtank leeg is, is het bier ook op en komt er een nieuwe soort in de plaats. Er zullen vooral fruitige bieren van laag alcoholpercentage gemaakt worden. Al heeft Mazette één specialiteit, met name het zuurdesembroodbier. Je kan er ook proeven van zelfgemaakte limonades.
Zuurdesembrood vorm de rode draad bij Mazette, want is ook het ijkpunt in de gerechten die France kookt. Dat bakt ze ter plekke in een houthoven en wordt geserveerd met seizoensgebonden gerechten of tappas. De brouwers beloven vers en duurzaam voedsel op tafel te zetten dat goed past bij de brouwsels.
Maar Mazette is ook een sociaal-economisch project. Zo zullen de werknemers in grote mate zelf kunnen kiezen wanneer ze werken, en wat ze doen. Om hun brouwerij uit de grond te stampen, rekenen de initiatiefnemers bovendien op financiële steun van de Brusselaar. In de maanden mei en juli haalt het viertal fondsen op. Mazette heeft minstens een half miljoen euro nodig om operationeel te zijn.
De coronacrisis leert ons dat andere verdienmodellen nodig zijn
Wie het project genegen is, kan een aandeel kopen en zo coöperant worden. Als buurtbewoner kan dat vanaf 25 euro, wie niet in de Marollen woont legt minstens 50 euro neer voor een aandeel. Daar staan voordelen - zoals een gratis drankje - tegenover, maar je mag ook mee beslissen over de toekomst van Mazette door je stem te laten horen op de jaarlijkse algemene vergadering.
Die betrokkenheid is volgens de initiatiefnemers belangrijk voor een duurzaam beleid. “Het doel is om buurtbewoners, sympathisanten en werknemers van Mazette samen te brengen”, zegt Yorick. “We willen een gemeenschap opbouwen rond ons project. Bovendien willen we bewijzen dat er andere winstmodellen mogelijk zijn voor een bar of restaurant. De coronacrisis toonde aan dat dit nodig is.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Resto & Bar , Brasserie Mazette , Mazette Brussels