De vraag om gratis kraanwater in restaurants groeit. Maar de Brusselse horecafederatie blijft zich verzetten. “Water heeft altijd een kostprijs, ook kraantjeswater.”
Horeca Brussel: 'Voor water hoor je te betalen'
Terwijl een gratis karaf water in Frankrijk, Italië of de Verenigde Staten de normaalste zaak van de wereld is, krijgt wie hier op restaurant om kraantjeswater vraagt doorgaans een njet of minstens toch een scheve blik van de ober.
Vorig jaar deed Frans Timmermans, vice-voorzitter van de Europese Commissie, een warme oproep om restaurants te overhalen gratis kraanwater te serveren. Timmermans zei in zijn pleidooi dat dat goedkoper zou zijn voor de consument en beter voor het milieu. Maar hij wilde het niet verplichten. “We kunnen geen wetten maken tegen alles wat ons ergert,” zei hij.
De oproep viel in onze contreien grotendeels in dovemansoren. Maar een groepje Brusselse expats pikt het niet langer en lanceerde zopas de Facebookcampagne ‘Free Tap Water in Belgian Restaurants’. De groep heeft in amper twee weken al 2.150 volgers. “Je kan in België geweldig eten, er zijn heerlijke sterrenrestaurants en schitterende chefs, maar in de meeste zaken kan je alleen flessenwater krijgen,” zo zeggen de initiatiefnemers, die willen dat er behalve plat of bruisend flessenwater ook kraanwater op het menu komt te staan.
Want kraanwater is goedkoop en gezond, terwijl flessenwater behoorlijk milieuvervuilend is. Er is niet alleen het dure en verontreinigende transport, ook zorgen de waterflessen voor een nog hogere berg plastic afval.
"Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen hier binnenkomen en alleen een gratis glas kraanwater vragen”
De initiatiefnemers willen de horecazaken die water van de kraan serveren in kaart brengen en maakten een sticker voor eetgelegenheden met kraantjeswater. Ondertussen gingen ze ook in gesprek met enkele lunchketens, zoals Exki en de Brusselse sandwichbarketen Pulp. Sommige gingen overstag. Zo is er sinds deze week in drie van de zeven Pulpbars kraanwater te krijgen. Een vierde volgt binnenkort. “In onze drie andere zaken is het qua uitrusting niet mogelijk,” zegt de zaakvoerder. “We doen dit om de klanten die geen flesje water willen kopen toch een alternatief aan te bieden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen hier binnenkomen en alleen een gratis glas kraanwater vragen.”
"Hoe goedkoop water ook is, er zijn altijd de kosten van de bediening, het afruimen, de afwas en de glazen"
Gratis Brood
De Brusselse Horecafederatie blijft gekant tegen gratis water in restaurants. “Ik weet dat het in Frankrijk een vast gebruik is,” zegt voorzitter Yvan Roque van Horeca Brussel. “Maar wij hebben de traditie om gratis brood, boter en soms olijven aan te bieden. Voor water daarentegen betaal je hier.”
Roque hamert erop dat water voor een horecazaak nooit gratis kan zijn.
“Zelfs kraanwater heeft een kostprijs. Bovendien, hoe goedkoop het water ook is, er zijn altijd de kosten van het serveren. Ook de bediening, het afruimen, de afwas en de aankoop van de glazen moeten in rekening worden gebracht.”
Hij onderstreept voorts dat het water voor restaurants, die vaak moeite moeten doen om het hoofd boven water te houden, een belangrijk deel van het zakencijfer is. Hij vindt het dan ook logisch dat restaurants die gefilterd kraantjeswater serveren, daar ook een flinke prijs voor vragen.
“Ze moeten een machine kopen om de chloor uit het water te halen, ze moeten het water filteren en overgieten in flessen. Als je alles optelt, kom je ongeveer aan dezelfde prijs als flessenwater.”
Roque stelt vast dat sommige Brusselse restaurants wel gratis kraantjeswater aanbieden. “Maar ze zullen het ongetwijfeld elders verrekenen. Niets is gratis in het leven. In Italië betaal je vooraf pane e coperto, daarin zit ook de prijs van de karaf water.”
Zijn advies aan de Brusselse restauranthouders is dan ook: behoud de Belgische traditie om brood en boter te offreren, maar hou het water betalend.
Lees meer over: Brussel , Resto & Bar , kraantjeswater , horeca
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.