1873 Eat and drink Chapeau Blanc () Saskia Vanderstichele

Restaurant Le Chapeau Blanc opnieuw in moeilijkheden: 'Geef ons nog een tweede kans'

© BRUZZ
17/10/2024

Een jaar geleden namen 16 vrienden 'Le Chapeau Blanc', de bekende brasserie op het Dapperheidsplein in Anderlecht over, nadat de eigenaar failliet ging. Vandaag zit de zaak echter opnieuw in financiële moeilijkheden, waarbij een mogelijk faillissement niet wordt uitgesloten. Een oproep tot steun van de buurt en een nieuw concept moeten soelaas bieden.

Met het predicaat ‘iconisch’ moet zuinig worden omgesprongen, maar voor een etablissement van meer dan honderd jaar oud lijkt de term wel op zijn plaats. Al sinds 1890 trakteert ‘De Witte Hoed' Anderlechtenaren op nostalgische brasseriekeuken in zijn stijlvolle art déco-interieur met de gekende bruinleren zetels. Ruim een jaar geleden namen 16 vrienden de zaak over, om er nieuw leven in te blazen.

Toch gaat het wederom niet goed met de zaak. In een oproep op Instagram waarschuwen de uitbaters onomwonden voor een mogelijk faillissement. “Algemeen gaat de horeca door moeilijke tijden en staat de koopkracht van mensen onder druk”, stelt Camie Tys, een van de eigenaars van de zaak. “Bij ons komt daar nog bij dat we werken met huisgemaakte producten en een witte kassa wat het allemaal niet makkelijker maakt.” Daarnaast is er nog de maandelijkse huur die stevig aantikt, het pand is eigendom van Brouwerij Haacht.

ff015c06-chapeaublanc.jpg

Chapeau Blanc via Facebook 

Structureler echter zijn er ook periodes met simpelweg te weinig bezoekers om uit de kosten te raken. “In de lente waren de weekends bijvoorbeeld goed, maar in de week kwamen we soms maar aan 40 maaltijden op een dag. Dat duwt op onze balans.”

Volgens Tys heeft dat voor een deel te maken met het succes van de begindagen waardoor veel mensen geen plaats konden bemachtigen en nu niet meer terugkomen. Op goede dagen - vooral de weekends dan - gaan er meer dan 100 maaltijden de deur uit, in totaal zijn er 73 plaatsen in de zaal van de Chapeau Blanc.

Daarnaast kenden de nieuwe eigenaars ook al de nodige problemen om personeel te vinden. Verschillende medewerkers moesten ontslagen worden na problemen met verslavingen, intimidatie en zelfs diefstal. Zo werd intussen al de vierde kok op een jaar tijd aangesteld.

Tweede kans

Om het tij te keren lanceren de eigenaars nu een oproep tot solidariteit aan de buurt met de vraag om de brasserie te komen herontdekken. “Kom en kom opnieuw. We hebben veel geleerd in een jaar, dus als we je teleurgesteld hebben, kom dan langs en geef ons nog tweede kans.”

De oproep heeft al effect gehad de voorbije dagen, stelt Tys. “Veel mensen komen hun steun betuigen.” Le Chapeau Blanc besloot daarnaast ook zijn activiteiten te verbreden met onder meer een brunch op zondagen en nieuwe evenementen in de zaal boven de brasserie.

"We hebben veel geleerd in een jaar, dus als we je teleurgesteld hebben, kom dan langs en geef ons nog tweede kans.”

Camie Tys

Mede-eigenaar Chapeau Blanc

Tot slot lanceert Le Chapeau Blanc ook bijeenkomsten waar iedereen die dat wil kan komen brainstormen over de richting die de zaak uitmoet. De eerste daarvan zal woensdag al plaatsvinden om 20.00 uur. "Ons concept nu is niet houdbaar op termijn", zegt Tys. "Daarom schakelen we de zoektocht naar oplossingen nu een versnelling hoger." Een van de mogelijkheden waarover wordt gedacht is om nieuwe coöperanten of aandeelhouders aan te trekken.

De huidige eigenaars hebben zichzelf nu 3 maanden gegeven om met een oplossing te komen. En anders? “Anders bestaat er een zeer reëel risico dat we zullen moeten sluiten", aldus Tys.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Resto & Bar , Chapeau Blanc , brasserie , horeca

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni