1655 Les Brasseurs

| Het is een komen en gaan in Les Brasseurs in het centrum van Brussel. Een coronacontroleur bij de ingang plaatsen zou praktisch onmogelijk zijn.

Horeca over sneltests: ‘Geen politieagent spelen voor kop koffie’

JP
© BRUZZ
12/03/2021

De federale regering werkt op dit moment aan een strategie om de horeca te heropenen vanaf 1 mei. Daarin zullen ook sneltests een rol spelen. Op welke manier precies is nog niet bekend. Toch trappen horecafederaties en - ondernemers in Brussel en Wallonië al op de rem. "Moet er dan iemand bij de deur gaan staan om mensen te controleren? Dat maakt de avond onrendabel."

Het is arts Philippe De Vos die vrijdagochtend op RTL oppert dat de horeca sneller open zou kunnen als we zouden experimenteren met sneltests, vaccinatiepaspoorten en uitslagen van serologische tests. Horecabezoekers zouden na afloop enkele weken worden gevolgd om te zien of ze besmettingen veroorzaken. Op die manier zou de horeca volgens hem al vroeger kunnen heropenen.

Het kabinet van federaal minister van Gezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) sluit uit dat de horeca vroeger zal heropenen. Dat zal ten vroegste op 1 mei gebeuren. Wel bevestigt zijn woordvoerder dat sneltests mogelijk deel uitmaken van de strategie.

Praktische bezwaren

Daar voelen de Waalse en Brusselse horecafederaties weinig voor. "Een paspoort is nog oké, maar ga je dan testen doen aan de ingang van het restaurant? Dat kost teveel tijd. Moeten de mensen dan buiten wachten tot ze de uitslag hebben? Dat gaat toch niet," zegt Philippe Trine van Horeca Brussel. "De horeca heeft al zoveel gedaan na de eerste golf: telkens opnieuw hebben we uitgelegd aan de klanten waarom de adressen werden verzameld. Die vervolgens nooit zijn opgevraagd!"

Gelijkaardige geluiden klinken bij het Collectif Resto Bar Bxl. "Ik heb een klein buurtcafé, waar mensen niet komen eten. Wat gaan die testen kosten? Want de mensen komen voor een koffie van twee euro en gaan geen zestien euro betalen voor een test," vreest Caroline Case van het collectief. Ook vraagt ze zich af wat uitbaters zullen moeten doen met het gezelschap van de mensen die positief testen. Moeten die dan het etablissement verlaten?

Gemengde reacties

Ook individuele uitbaters zijn niet zonder meer voorstander. Jorn Peeters van Les Brasseurs is er in principe niet op tegen, maar ziet net als de federaties praktische problemen. "Voor een fancy restaurant gaat het nog, daar blijven de mensen een paar uur. Maar bij mij lopen ze binnen en buiten om te roken. Moet ik dan iemand bij de deur gaan zetten? Onze mensen werken alleen. Dan zou ik een extra persoon moeten aanwerven. Eigenlijk maakt dat de avond onrendabel."

Voor Mo Talep van café Lava is het belangrijkst dat het gewone leven zo snel mogelijk ter herstarten. "Als we weer open gaan, is het ook belangrijk dat de mensen weer komen." De sneltest kan volgens hem daarbij helpen. Byron Pagarusha van Cobra Bar ziet de sneltests als een compromis. "Rationeel gezien zou de horeca pas in september kunnen heropenen. Zo heeft iedereen de kans gehad om gevaccineerd te worden. Maar dat is financieel waarschijnlijk niet haalbaar."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni