Wordt de warmte je even te veel? BRUZZ helpt je in de zoektocht naar frisheid met de reeks 'koel in de stad'. Aflevering twee: de beste Café Frappé. Omdat geen koffie drinken geen optie is.
Het zware woord is eruit: café frappé. Het is een onderwerp dat kan leiden tot hevige discussies onder koffieliefhebbers. Mogelijk hebben een paar mensen dit stuk zelfs al boos weggeklikt bij het lezen van de twee omstreden woorden. Want zulke (zoete) koffiecocktails, dat heeft toch bijna niets meer te maken met goeie koffie? Toch wel! (En verder breekt nood ook wet bij 30 graden.)
"Grieken hebben frappé (φραπέ, spreek uit: frappèh) door de aderen stromen."
Nu is deze BRUZZ-redacteur mogelijk niet volledig neutraal in deze kwestie. Hij is immers geen echte Molenbekenaar, maar een inwijkeling uit de Rand rond Brussel. Van Griekse afkomst, bovendien. En Grieken hebben frappé (φραπέ, spreek uit: frappèh) door de aderen stromen.
Ze hebben de frappé immers uitgevonden, in 1957, op een beurs in de stad Thessaloniki (Θεσσαλονίκη). Een Nestlé-werknemer vond het daar wat warm en maakte dan maar koude koffie met de oploskoffie die daar beschikbaar was. De rest is geschiedenis. Ondertussen zuipen Grieken het goedje de hele dag door. De frappé veroverde vervolgens in al z'n verschijningsvormen de wereld, en dus ook Brussel (Βρυξέλλες).
Kaffabar
Toch zijn het vooral die andere soorten ijskoffie die het goed doen in Brussel, stellen we al snel vast tijdens onze kaffee-odyssee. De typisch Griekse café frappé is niet zo gemakkelijk te vinden in Brussel. Gelukkig serveren heel wat koffiezaken wel uitstekende ijskoffie.
De sfeervolle Kaffabar aan het Rouppeplein, bijvoorbeeld (inclusief hond des huizes). Daar serveren ze onder meer cold-brewkoffie. Dat is koffie waar enkel koud water aan te pas komt, het duurt dan ook uren om die te 'zetten'. Een elegant drankje dat aan tafel wordt uitgeschonken, een schijfje sinaasappel maakt het af. En het ziet er een beetje uit als sterkedrank. Extra punten.
> Kaffabar. Rouppeplein 1, 1000 Brussel.
Parlor Coffee Roasters
Deze kleine koffiebar in Sint-Gillis houdt de koude kaart vrij beperkt. Je kunt er onder meer een koude café latte krijgen, zo zoet als je zelf wilt. Geen excessen voor deze BRUZZ-redacteur: hij houdt het bij "een klein beetje suiker".
Zoals veel hippe koffiebars heeft ook deze plek zitplaatsen aan het raam. Je kunt er dus uitstekend mensen die op de tram (92 en 97) wachten beloeren. Een stukje appel-gembercake maakt het loeren aangenamer.
> Parlor Coffee Roasters. Charleroisesteenweg 203, 1060 Sint-Gillis.
Kosmos Place
Ondanks de reclame voor een West-Vlaams pilsbier aan de gevel merk je meteen dat dit wél een Griekse plek is. Je ziet het aan de fles Metaxa (Μεταξά) op het rek en je hoort het aan het cliënteel. Want deze plek aan het Jourdanplein is populair bij Grieken die werken bij de Europese instellingen om de hoek. Hier staan dan ook de Griekse koffieklassiekers op de kaart: de klassieke café frappé met oploskoffie (frappèh dus), de chiquere freddo espresso met echte koffie, en andere variaties. Je kiest zelf hoe zoet die mag zijn: choris zachari (zonder suiker), metrio (een beetje zoet) of glyko (zoet).
> Kosmos Place. Jourdanplein 35, 1040 Etterbeek.
Mok Coffee Bar
Hoeft al die zoetigheid niet? Is een gewone kop koffie niet bitter genoeg? Dan heeft de Leuvense koffiebranderij MOK een bijzonder alternatief. In hun koffiebar aan de Dansaertstraat, vlak bij het Kanaal kun je namelijk een cocktail van cold-brewkoffie met tonic krijgen. Het ziet er niet alleen prachtig uit, het is ook heerlijk verfrissend. En extra bitter. Je kunt ook een gewone iced latte drinken in de tweede bar én flagship store van Mok (sorry Leuven). Soms zie je er zelfs mensen van 'de overkant': zelfs Molenbekenaars durven af en toe het Kanaal over te steken.
> MOK Specialty Coffee Roastery & Bar. Antoine Dansaertstraat 196, 1000 Brussel.
OR Espresso Bar
Wie het liever een tikje zachter en zoeter wil, kan dan weer bij OR terecht voor een latte frappé. Da's een shot espresso met een scheutje chocolade, wat suiker, en vooral heel veel melk. Ook hier kun je als ernstige koffieliefhebber trouwens zonder schaamte een ijskoffie bestellen. Naast de latte frappé staan er onder meer ook koude cappuccino of espresso op de kaart. Ideaal om te drinken op het terras met zicht op de Beurs en toeristen die hun weg door Brussel zoeken.
> OR Espresso Bar. Auguste Ortsstraat 9, 1000 Brussel.
Thuis
Brandt de zon zo hard dat je vreest voor zelfontbranding, en durf je je appartement dus niet uit? Geen nood: iedereen kan zelf frappé maken. Je hebt een cocktailshaker nodig, of een grote beker en een melkschuimer. Neem 1-2 koffielepels gewone oploskoffie (Grieken zweren bij Nescafé), suiker naar smaak (1 koffielepel voor een licht zoete frappé, 2 voor een zoete). Voeg er twee centimeter ijskoud water aan toe en schud de shaker tot je schuim hebt, of gebruik de melkschuimer (dit zorgt voor fijner schuim). Voeg daarna ijsblokjes en ijskoud water toe tot de beker vol is. Grieken drinken frappé meestal zonder melk (choris gala), het kan ook met.
Gebruik je liever echte koffie? Voor een freddo espresso maak je een dubbele espresso (bijvoorbeeld met een Bialetti-kannetje op het vuur). Voeg daar een aantal ijsblokjes aan toe (en suiker naar smaak). Schud tot je een vloeibaar drankje hebt (of gebruik de melkschuimer), voeg extra ijsblokjes toe, en voilà.
Smakelijk! Geniet van de zomer.
Koel in de stad
Lees meer over: Brussel , Resto & Bar , Koel in de stad , ijskoffie , café frappé
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.