Couleur Café: groener dan de Green Stage?

JC
© BRUZZ
26/06/2018

Een festival organiseren heeft altijd een aanzienlijke impact op het milieu. Maar met slimme maatregelen probeert Couleur Café die impact te verkleinen. En het Ossegempark netjes te houden.

Zo deelt het festival, net als vorig jaar, pocket-asbakken uit. Vorig jaar waren dat er zo’n 7.500. Nu is dat aantal al verdrievoudigd en worden er 25.000 stuks uitgedeeld.

Op haar website moedigt de organisatie de festivalgangers verder aan om ook dit jaar afval in de vuilnisbakken te deponeren, bekers naar de verzamelpunten te brengen en niet zomaar eender waar in het park te urineren.

Vegetarisch

Ook in de voedseltenten wordt aan de natuur gedacht. Zo zal elk tentje minstens twee vegetarische gerechten serveren. Vegetarisch koken verbruikt namelijk een pak minder energie dan wanneer je vlees consumeert. Verder moedigt de organisatie de standhouders aan om hun ingrediënten rechtstreeks bij biologische boeren aan te kopen.

couleur_caf2.jpg

|

Mobiliteit en infrastructuur de grote boosdoeners

De ingrepen helpen, toch zijn het vooral de mobiliteit van festivalgangers en de infrastructuur van een muziekfestival die een aanslag vormen op het milieu. Couleur Café probeert op twee manieren om die infrastructuur zo veel mogelijk binnen de perken te houden. Eerst en vooral gebruiken ze het Amerikaans Theater als uitvalbasis voor de artiesten, zo hoeft er geen containerpark opgebouwd te worden.

Daarnaast worden de drie hoofdpodia van het festival hergebruikt voor het Brosella Folk & Jazz festival. Zo halveren ze als het ware de afdruk van opbouw en transport van de podia. Al zijn beide maatregelen voor het festival natuurlijk ook financiële meevallers.

Om de gevolgen van de mobiliteit zo laag mogelijk te houden heeft de organisatie net als vorige jaren een aangepast mobiliteitsplan uitgetekend. Daar wordt ingezet op gebruik van het openbaar vervoer, taxidelen of fietsen. Voor de fietsers wordt dit jaar zelfs een nieuwe bewaakte fietsenparking voorzien.

Couleur Café scoort goede punten

Door alle inspanningen doet Couleur Café het, vergeleken met andere festivals, al bijzonder goed. Zo werd op vorige edities van het festival tot zestig procent van het afval gesorteerd. Dat maakt van Couleur Café de beste Belgische leerling, toch vergeleken met andere festivals van hetzelfde kaliber.

De festivalgangers van het Brusselse festival produceren bovendien ook minder afval. Gemiddeld gaat het om 650 gram per dag, terwijl het gemiddelde op Belgische festivals ongeveer dubbel zo hoog ligt. Alle bestek en de bekers op het festival zijn biologisch afbreekbaar en Couleur Café heeft een team van meer dan tweehonderd eco-vrijwilligers.

Couleur Café 2018

Op 29/6, 30/6 en 1/7 neemt Couleur Café opnieuw zijn intrek in het Ossegempark aan het Atomium. Ook BRUZZ is er weer bij met sfeerverslagen, foto's, interviews en nog veel meer. Volg het hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Events & Festivals , Muziek , Milieu , Couleur Café 2018 , Couleur Café

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni