In een open brief in de krant De Morgen roept KVS-directeur Michael De Cock cultuurhuizen op om creatief op zoek te gaan naar manieren om cultuur tot bij een publiek te brengen. Want hoewel de deuren van de cultuurhuizen gesloten zijn, moet er volgens De Cock dringend nagedacht worden over wat er precies moet gebeuren wanneer die deuren opnieuw open kunnen gaan voor het (waarschijnlijk net iets minder grote) publiek.
Brusselse cultuurhuizen blikken vooruit: 'In het najaar openluchttheater brengen'
Openluchtvoorstellingen, monologen in plaats van grote producties, een leeggemaakte zaal met een beperkt publiek. Michael De Cock heeft verschillende pistes in gedachten voor het najaar. Want één ding staat vast volgens de KVS-directeur: cultuurhuizen moeten iets doen. Anders wacht er de sector een financieel én artistiek bloedbad na de zomer.
"In het najaar staan duizenden voorstellingen gepland. Cultuurhuizen staan voor een dwingende keuze: niet ingrijpen en tal van voorstellingen annuleren in het najaar, of nu zelf de plannen bijsturen en een nieuwe, richting geven. Daar is veel creativiteit en vindingrijkheid voor nodig, maar daar zijn we in de cultuursector nu net hofleverancier in. Bij de KVS willen we bijvoorbeeld met het plein achter het theater aan de slag. Eind augustus zouden we al voorstellingen willen doen voor mensen die niet op vakantie kunnen.”
"De KVS wil openluchttheater brengen op het plein achter de schouwburg"
Kaaitheater
Ook de buren van het Kaaitheater kijken al vooruit. “Cultuur maken en tot bij een publiek brengen is de essentie van ons werk”, zegt persverantwoordelijke Katelijne Meeusen. “Het is onze plicht om na te denken over hoe we het najaar zullen invullen. We zijn op dit moment heel intensief gesprekken aan het voeren met de geboekte artiesten om te kijken wat er mogelijk is. Het voordeel dat wij hebben, is dat we onze zaal helemaal kunnen strippen. De integrale tribune kan eruit, wat heel veel mogelijkheden biedt.”
"Het Theaterfestival in september zal een laboratorium worden voor een veranderde culturele wereld"
In september komt het Theaterfestival naar het Kaaitheater, het officieuze startschot van het cultureel seizoen. “Wij rekenen er nog altijd op dat het festival kan doorgaan”, zegt artistiek coördinator Barbara Van Lindt. “Het theaterfestival zal een proeftuin, een laboratorium worden een veranderde theaterwereld.”
Ancienne Belgique
Ook muziektempel AB zoekt verwoed naar oplossingen. Er zijn werkgroepen opgericht waarbij alle medewerkers van de Ancienne Belgique betrokken zijn. “Maar veel concreets is er nog niet”, zegt Jens Van Den Wyngaert van de AB. “We zijn verschillende scenario’s aan het uitwerken maar we hebben dringend een datum nodig. Andere sectoren hebben een datum van heropstart gekregen, wij niet. Wij richten ons voorlopig op de dag waarop de horeca opnieuw mag opengaan (8 juni, red.) maar het zal nog moeten blijken of we dan al opnieuw de poort kunnen openzwaaien.”
Vaartkapoen
Gemeenschapscentrum de Vaartkapoen in Sint-Jans-Molenbeek heeft een ander profiel dan de hierboven genoemde cultuurhuizen. Het heeft sinds het begin van de coronacrisis snel kunnen schakelen. “Wij zijn naast een concertzaal ook een gemeenschapscentrum”, legt programmator Rrita Jashari uit. “We hebben ons heel snel op maatschappelijk werk gestort. We maken mondmaskers en delen voedselpakketten uit aan mensen die het nodig hebben.”
"Mini-concerten in de publieke ruimte in Molenbeek, daar wil ik naartoe"
Toch doet het Jashari pijn dat de concertwerking on hold staat. “Maar we werken aan oplossingen. We denken na over een origineel format voor online-concerten en we bekijken of we kleinschalige concerten in de publieke ruimte kunnen organiseren, hier in Molenbeek. Ik denk dan aan één artiest, één nummer. Geen reclame of marketingcampagne. Zodat je als toevallige passant een streepje muziek kan meepikken.”
Lees meer over: Brussel , Events & Festivals , KVS , Kaaitheater , AB , VK Concerts
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.