Het Brusselse animatiefilmfestival Anima zal dit jaar volledig online plaatsvinden. Via het nieuwe platform - met de toepasselijke naam Anima Online - hebben liefhebbers vanuit hun huiskamer toegang tot vele langspeelfilms, tientallen kortfilmprogramma's, vooraf opgenomen masterclasses en diverse interviews met onder andere filmmakers. Het platform werd dinsdag voorgesteld tijdens een persconferentie.
Filmfestival Anima komt naar huiskamer
Het filmfestival loopt van 12 tot 21 februari en is dit jaar aan zijn veertigste editie toe. Een groot feest op de gebruikelijke locatie in de Flagey-zalen zit er als gevolg van de coronacrisis helaas niet in. De organisatoren hoopten lange tijd dat een hybride versie, deels live en deels online, wel mogelijk zou zijn, maar begin vorige week bleek ook dat geen optie, waarna werd besloten om 100 procent online te gaan.
De organisatoren bekijken de noodgedwongen transformatie van de positieve kant en hopen met het online aanbod dat zo'n 250 uploads omvat een nieuw en breder publiek aan te trekken. Via het platform Anima Online zal een groot deel van het aanvankelijke programma bekeken kunnen worden. Het aanbod staat nog niet helemaal vast omdat er op dit ogenblik nog altijd onderhandelingen lopen over de rechten voor de langspeelfilms. Maar wat er al op het programma staat ziet er alvast veelbelovend uit.
Het is overigens nu al mogelijk om het aanbod te bekijken en tickets te kopen, maar de films en video's zijn wel pas afspeelbaar vanaf 12 februari om 17 uur en dat tot 21 februari middernacht. De meeste content is gedurende de hele festivalperiode 24 uur op 24 beschikbaar. Op vrijdag 19 februari van 19 tot 20 uur kunnen geïnteresseerden via een live Facebooksessie de bekendmaking van het palmares volgen, met meer bepaald de proclamatie van de prijzen voor beste kortfilms, langspeelfilms, Belgische films en films voor kinderen.
Animatie 'made in Belgium'
Naast de langspeelfilms en de traditionele kortfilmprogramma's 'Best of Shorts' en Dit is Belgisch presenteert Anima voor zijn veertigste verjaardag een speciaal programma 40 Jaar Anima, met filmmakers die hun stempel gedrukt hebben op de geschiedenis van het festival. Te zien zijn onder meer "Adam" van Peter Lord, "Father and daughter" van Michael Dudok de Wit, "Fast Film" van Virgil Widrich, "Rubicon" van Gil Alkabetz en de gerestaureerde versie van "Akira", een verbluffende prent uit 1988 die ontegensprekelijk zijn stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van de animatiefilm. Ook de Animeernacht is weer van de partij. De focus van het festival ligt dit jaar op animatie uit de Balkan en Zuid-Korea.
Terwijl de films omwille van de vertoningsrechten enkel in Belgische huiskamers zullen kunnen worden gestreamd, zijn de conferenties en video's van Futuranima in alle landen toegankelijk. Dit programma voor professionelen spitst zich in 2021 toe op animatiefilm made in Belgium.
Alle films uit het online aanbod kunnen afzonderlijk gehuurd worden, maar voor 15 euro kan er ook een filmpas worden aangekocht die toegang geeft tot het volledige filmaanbod. Daarnaast bestaan er nog andere pasjes waarmee bepaalde delen van de programmatie bekeken kunnen worden.
Meer informatie op https://animafestival.be/nl.
Lees meer over: Brussel , Events & Festivals , Anima , online cinema
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.