De zwarte slaven die van de Afrikaanse kusten naar Amerika zijn gedeporteerd, lagen aan de oorsprong van een muzikale verscheidenheid die tot een ongekende rijkdom heeft geleid. De expo 'Great Black Music' bundelt deze rijkdom en alle bijbehorende verhalen van 6 oktober tot 20 december in de Hallen van Schaarbeek.
Sinds miljoenen slaven gedeporteerd werden, zijn er aan beide zijden van de Atlantische Oceaan constant creatieve uitwisselingen geweest: er waren de blues en de jazz in de Verenigde Staten, de afrobeat en Mbala in Afrika en de Cubaanse muziek in de Caraïben. Na vier eeuwen van onderdrukking heeft rassenhaat het veld geruimd voor een immense explosie aan creativiteit en vrijheid, die sindsdien constant vereeuwigd is in muziek en de wereldwijde popcultuur intussen vorm geeft.
Emoties en herinneringen van verschillende generaties
De tentoonstelling Great Black Music vertelt het fantastische muzikale epos via zes thema's waarin de bezoeker al zijn zintuigen kan gebruiken. Aan de hand van honderden geluids- en audiovisuele documenten, films en foto's die op een interactieve getoond worden, komen emoties en herinneringen van verschillende generaties naar boven.
"Van de epische verhalen van de Mandinka-griots tot de melodieuze weeklacht van de bluesmuzikanten van de Mississippi-delta, van de kroegen in New Orleans tot de clubs van Manhattan, van de Yoruba-ritmes tot het ontstaan van de afrobeat, van de buitenwijken van Kingston waar ska en reggae zijn ontstaan tot de hiphop in de Bronx. Deze saga is niet specifiek Amerikaans, Afrikaans, Caribisch of Europees. Ze is het allemaal tegelijk", zegt curator Marc Benaïche.
Lees meer over: Schaarbeek , Events & Festivals , Great Black Music , tentoonstelling
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.