Op de restanten van het legendarische KultuurKaffee is Pilar verrezen, de nieuwe cultuurantenne van de VUB. Aansluitend op de aanstaande openingsavond zet het eerste themafestival Pilar ASAP - The For X’s Sake Edition de toon voor een goedgevuld seizoen.
KultuurKaffee, de cultuurwerking van de universiteit, leidde de voorbije jaren noodgedwongen een nomadisch bestaan. Na de verbouwingswerken van ene paar jaar opent nu Pilar. “We zijn voortaan aanwezig op twee sites,” zegt coördinator van de zeskoppige Pilar-ploeg Lieselotte Vaneeckhaute over de infrastructuur. “Er is de opstart van onze deelwerking Barak Lili M binnen See U (in de voormalige rijkswachtkazerne in Elsene, mb), dat een creatieve broedplaats is, en waar we momenteel drie jonge Brusselse residenten hebben, een project rond cultureel ondernemerschap ontwikkelen, en een repetitieruimte openstellen voor jonge Brusselse artiesten.
En nu beschikken we met Pilar ook over onze nieuwe presentatieruimte op de campus aan de Pleinlaan. De Pilar Box voor concerten en podiumkunsten heeft een capaciteit van 90 zitplaatsen of 300 staanplaatsen. Bar Pilar wordt zes dagen op zeven uitgebaat als een op zichzelf staande horecazaak, met ook nog een toog in de Pilar Box. Op de verdiepingen in Pilar is er plaats voor de bureaus, een doka voor analoge fotografie, een repetitieruimte met een vleugelpiano en Pilar Expo, waar we vier tentoonstellingen per jaar presenteren.”
Hoe past Pilar in het Brusselse culturele veld?
Lieselotte Vaneeckhaute: Onze doelgroep zijn studenten en alle avontuurlijke kunst- en cultuurliefhebbers van 18 tot 35 jaar, maar natuurlijk is iedereen welkom. En we staan erop om heel erg bottom-up te werken, zodat de jongeren mee kunnen bepalen wat er in Pilar allemaal gebeurt.
Welk ritme hebben jullie voor ogen tijdens het cultuurseizoen?
Vaneeckhaute: Twee keer per seizoen – van half oktober tot half november, en van begin maart tot begin april – houden we het multidisciplinaire festival Pilar ASAP. In vier weken programmeren we dan telkens twaalf evenementen. Buiten die twee festivals zijn er nog ongeveer 35 andere events, waarvan sommige ingekapseld zitten in een groter geheel, zoals Mindblowers van we.KONEKT.brussels in samenwerking met de KVS, of debatten en lezingen in samenwerking met deBuren. De festivals zijn thematisch, en met het eerste – For X’s Sake – willen we bewust het debat over levensbeschouwing en zingeving voeren.
Waar kijken jullie zelf naar uit deze eerste weken?
Vaneeckhaute: In dit festival is er veel plaats voor podiumkunsten, met bijvoorbeeld Ontroerend Goed, Dounia Mahammed en het Brusselse Loop-s Cie & Unbewitch Finance Lab. Robbert&Frank Frank&Robbert belichamen mooi de link tussen kunst en wetenschap. Zij zullen zelf een performance geven op 24 oktober, wanneer we 24 uur lang programmeren van acht uur ’s ochtends tot ’s anderendaags, maar zij verzorgen voordien ook de scenografie van het hele festival. Tijdens de 24 uur gaan we met een intieme performance van Community of Listeners en een ligconcert van Inne Eysermans de nacht in in de Pilar Box.
De tentoonstellingen gaan we zelf cureren, maar JRSLM, met werk van onder anderen Thierry De Cordier, Michaël Borremans, Joëlle Tuerlinckx en Ria Pacquée, is uitzonderlijk nog samengesteld door professor Hans De Wolf in het kader van het feestjaar van 50 jaar VUB.
Sesam open u!
“Ook voor de muziek kijken we naar de leefwereld van de jongeren zelf,” zegt muziekprogrammator Jade Corbey over de openingsavond op 17 oktober. “Het is een urban programma geworden met links naar het festivalthema. In de jeugd van Dvtch Norris speelde geloof een belangrijke rol – hij maakte ook nummers als ‘Blessed’, en ‘Preacher’ met The Subs. Voor Ikraaan is het een heilige noodzaak om muziek te maken. Rare Akuma, de Brusselse dj Yooth en Black Mamba zullen het tempo stelselmatig opdrijven. Maar ook later in het festival presenteren we interessante avonden zoals die van het nieuwe Brusselse platform Stadskanker in samenwerking met Stoemp!, en het concert van het elektronische duo Visible Cloaks uit Portland met de Japanse geluidspioniers Yoshio Ojima en Satsuki Shibano.”
Lees meer over: Events & Festivals , Muziek , pilar
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.