'Care Teams' moeten grensoverschrijdend gedrag in het nachtleven tegengaan

Robin Vanpée
© BRUZZ
12/05/2023

De vzw Brussels By Night Federation wil het Brusselse nachtleven veiliger maken door gebruik te maken van een Care Team. Dat zijn stewards die in clubs en op evenementen worden ingezet om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan.

2023_05_11_PaulineDraps_BrusselsByNightFederation.jpg

| Pauline Draps, de manager Harm Reduction bij Brussels By Night Federation

Er waren de afgelopen drie jaar heel wat meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in het nachtleven in Brussel. Vorig jaar lanceerde Elsene, in samenwerking met Egérie Research daarom een rapport over grensoverschrijdend gedrag in het Brusselse nachtleven. Uit dat rapport bleek dat er bij 22 procent van de vrouwen al minstens een keer misbruik werd gemaakt van hun geïntoxiceerde toestand. BRUZZ sprak met Brussels By Night Federation (BBNF), een vzw die zich als tussenpersoon inzet voor lokale overheden en organisatoren van het uitgaansleven, om dat soort gedrag tegen te gaan. Pauline Draps, Harm Reduction manager bij BBNF, staat ons te woord.

Hoe willen jullie het nachtleven veiliger maken?
Pauline Draps: "
Een van onze projecten om het nachtleven veiliger te maken is het Care Team. We zetten hen in bij verschillende clubs en grote evenementen. Het zijn vrijwilligers die een vergoeding krijgen en opgeleid zijn om met slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag om te gaan. Ze werken altijd per twee, en staan klaar voor personen die grensoverschrijdend gedrag en gendergerelateerd geweld meemaken."

Wat betekent dat concreet?
"Ze letten er op dat er geen ongewenst gedrag plaatsvindt zoals handtastelijkheden. Daartoe screenen ze de zaal. Ook zijn ze een aanspreekpunt voor slachtoffers die zich onveilig voelen. Het team zal altijd naar slachtoffers luisteren en alleen de hulp te bieden die zij willen. Soms is dat gewoon water en een luisterend oor bieden, soms is dat de politie bellen.

We proberen ook altijd een speech te houden bij de ingang van clubs zoals C12. We geloven dat het een grote impact heeft, als mensen daar geen interesse in tonen maakt dat het gemakkelijker om iemand uit de club te zetten als die persoon zich niet aan de regels houdt. We krijgen wel veel positieve reacties van het publiek dat ze zich veiliger voelden met ons erbij. Daarnaast is het team een laagdrempelige manier om hulp te krijgen, het publiek wantrouwt de security soms."

Bij verschillende bars die in opspraak kwamen, kwam er ook veel kritiek op security van bars en nachtclubs. Hoe verloopt de samenwerking ermee?
Draps: "
Het hangt ervan af. Sommige security agenten zijn zeer bereid om bij te leren, andere niet. Het probleem is dat ze van externe bedrijven komen, het is dus moeilijk om hun aanpak te veranderen. Nu is er een wetsontwerp ingediend door Chanelle Bonaventure (PS) om de bewakingsopleiding aan te passen met aandacht voor grensoverschrijdend gedrag, maar dat gaat nog even duren."

Is dat het doel van Brussels By Night Federation?
Draps: "
Brussels By Night Federation is een vzw die ontstaan is in 2020. Het project kwam voort uit het idee om een tussenpersoon tussen de lokale overheden en de organisatoren van het nachtleven te creëren. Daarnaast willen we het nachtleven zo veilig mogelijk laten verlopen. Door #MeToo was er de laatste jaren al meer aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar met #BalanceTonBar kwam er specifiek aandacht voor het nachtleven. De meeste eigenaars van clubs in het nachtleven wouden daaraan werken, maar wisten niet hoe. Met BBNF wouden we een antwoord bieden op die vraag."

Als een club zich wil inzetten tegen grensoverschrijdend gedrag, hoe doen ze dat het beste?
Draps: "
Door zich te informeren en protocollen op te stellen om te kunnen omgaan met grensoverschrijdend gedrag. Leden van de BBNF krijgen hier vormingen over. We kregen investering van Brussel om samen te werken met plan SACHA (Safe Attitude Contre le Harcèlement et les Agressions). SACHA geeft trainingen en bewustwordingsessies over de problematiek. Dat is een eerste stap om seksueel en gendergerelateerd geweld tegen te gaan. Maar we sporen clubs en bars ook altijd aan om zelf hun protocollen bij te stellen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni