The Art of the Underground (13): Metro Roodebeek
Lees ook: The Art of the Underground (25): Stokkel
De architect gebruikte voor heel de interieuraankleding van het station verschillende soorten marmer (sneeuwwit en antracietgrijs) en steen (muisgrijs, arduinblauw en ijswit), subtiel afgewisseld met mozaïek.
Van op de schuin gerichte mezzanines die een ruim perspectief toestaan op al dat kostbare materiaal straalt dit decor een tijdloze grandeur uit. De grote installatie van Peire tussen dit alles zien vraagt echter om een geoefend oog. Deels van in de metro (enkel komende van Stokkel) en vooral van op de mezzanines valt Intégration Roodebeek goed te spotten.
Het mooiste effect van dit verstandshuwelijk tussen kunstwerk en omgevingsarchitectuur krijgt u echter van helemaal beneden, op het perron. Dan licht Peires 32 meter lange, losstaande wand van stalen profielen helemaal op in het neonlicht. En dan merk je goed dat het kunstwerk niets anders is dan een aaneenschakeling van hoge elementen - soms breed en zwaar, soms dun (er zijn vier maten). Ze staan met elkaar in verbinding door gezeefdrukt plexiglas. Het glas zorgt voor een doorkijkeffect, en tegelijkertijd voor een accentuering van het verticale lijnenspel, maar het geheel is wel degelijk één lange kunstwand.
Peire had in 26 ateliers, verspreid over de wereld, ambachtslui die zijn kunstdromen vakkundig materialiseerden. Vooral in Frankrijk, waar hij in 1959 ging wonen, staan grootse integratiewerken van hem. Het is een geluk dat hij, net als vele andere artiesten van de Jonge Belgische Schilderkunst, in het laatste kwartaal van de vorige eeuw een kunstopdracht kreeg voor een metrostation. Zijn 'huwelijksmodel' tussen architectuur en kunst blijft een inspiratiebron, ook voor buiten.
waar: metrostation Roodebeek
kunstwerk: Luc Peire (1916-1994) - 'Intégration Roodebeek' (1982)
Kunst uit de ondergrond
Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Cultuurnieuws , Kunst uit de ondergrond
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.