The Art of the Underground (25): Stokkel
Studio Hergé mocht hierop, in 1988, een fries in acrylverf (op paneel) aanbrengen. Daarop staat de hele Kuifjefamilie in de gekste poses. De tekenploeg van Studio Hergé vereeuwigde hen allemaal in de uitgezuiverde tekenstijl, bekend als de 'klare lijn van Hergé'.
Kapitein Haddock met onafscheidelijke pijp of rijdend op een Indische heilige koe. Operadiva Bianca Castafiore met haar voluptueuze boezem. Het duo Jansen en Janssen mét obligate bolhoed. En foxterriër Bobbie, naast professor Zonnebloem in de buurt van een zoveelste onverklaarbaar wonder. Let vooral ook op tal van andere typetjes die u zijn ontgaan in de avonturenbibliotheek van Kuifje.
Vreemd is zeker dat alle stripfiguren, en een rist herkenbare objecten als een sarcofaag, een auto of reuzengrote vliegenzwam, kriskras door elkaar de revue passeren. We missen de betoverende landschappen van verre contreien, die Hergé vertrekkend van diepgaand onderzoekswerk gretig tot leven riep in zijn albums.
Boven de stripfiguren en hun accessoires zie je enkel wat vage skylines, meer niet. Het maakt dat de passant vanuit de metro enkel geconfronteerd wordt met de rare figuren, als waren het spiegelbeelden van de metrogebruikers. En of dit immense stripverhaal 'grote kunst' mag genoemd worden? Technisch gezien niet natuurlijk, maar als hommage aan een striptekenaar zeker. En het is wel de allereerste stripmuur onder de grond, én een groot monument van stripverhalenstad Brussel.
:: Metrostation: Stockel
Kunstwerk: Studio Hergé (1988, stripmuur 'Kuifje in de metro')
Kunst uit de ondergrond
Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Cultuurnieuws , Kunst uit de ondergrond
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.