The Art of the Underground (23): Sint-Katelijne
Lees ook: The Art of the Underground (25): Stokkel
Zo ook het werk van Thierry Renard (1951) in halte Sint-Katelijne, dat verbazend genoeg geen fotowerk is.
Op elk perron bracht hij enkele jaren terug met zeefdruk een collage van metershoge tulpen aan, getiteld Millefeuille. Renard toont van die oud-Hollandse variëteiten, zoals die op schilderijen van Rembrandt al eens prijken. Ze lijken zo uit een plantsoen in de stad gefotografeerd.
Maar neen, het gaat wel degelijk om een puzzel van geschilderde kelkonderdelen. Netjes naast elkaar gerangschikt, zonder andere bedoeling dan verwarring en verbazing op te wekken. Dat zie je pas goed als je op het perron de aanzet van de bloem aan de steel bestudeert. Of de strakke contouren van de ogenschijnlijk nog levende tulp.
Nergens beter dan hier onder de Vismarkt is het lentegevoel van parken en tuinen zo tastbaar aanwezig. Nergens anders leeft de natuur, uitvergroot op reuzenmaat, zo intens naast de metrogebruiker.
En toch heeft Renard, die ook bibliofiele werken illustreerde zoals de dichtbundel Goede geschiedenissen (1999) van Hugo Claus, meer dan één spielerei verborgen met deze tulpenparade.
In de zeventiende eeuw, midden in de periode van 'tulpengekte', werd tot het dubbele van het jaarloon van een werkman neergeteld voor één speciale tulpenbol. Zoek zelf maar uit om welke variëteit het kon gaan. Of vraag het aan de kunstenaar, als hij zijn volgende tentoonstelling van collages en fotografie opent, in november in het Brusselse Clockarium.
Metrostation: Sint-Katelijne
Kunstwerk: Millefeuille (Thierry Renard, 2007)
Kunst uit de ondergrond
Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Kunst uit de ondergrond
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.