The art of the underground (3): Metrostation Simonis

Jean-Marie Binst
© Agenda Magazine
13/01/2010
Als het wrange onveiligheidsgevoel je je ogen neer doet slaan in metrostation Simonis mis je het mooie van de drie aanwezige kunstwerken direct achter de voordeur, langs het spoor en in de gang.

Een infostemmetje bij het passeren van elk werk zou deze parels van Brusselse en Vlaamse kunst wel beter tot hun recht doen komen.

Eerst is er het zware bas-reliëf in arduin, dat Louis-Eugène Simonis uit Koekelberg voor het Noordstation beeldhouwde en dat gelukkig gered werd toen het treinstation in 1956 werd afgebroken. Als je even stilstaat bij de ingang zie je dat zijn romantische boog met de Schelde en de Seine al even indrukwekkend is als zijn ruiterbeeld van Godfried van Bouillon op het Koningsplein en zijn fronton met 'menselijke hartstochten' op de Muntschouwburg.

Beneden, langs de beide spoorperrons en boven de rails, heeft Walter Leblanc een haut-reliëf in staal en hout gemonteerd met als titel Archetypes (1986). Een werk dat tegelijk het monumentale eindpunt van zijn kunstenaarschap was. Van optical art, zoals zijn spielereien met draden en plastic linten, lijkt hier minder sprake. Alhoewel... de archetypes zijn ellipsen, driehoeken en rechthoeken die als een metrostel een beweging inzetten. Die van een onbestemde reis? Haast een kwarteeuw oud en artistiek nog steeds even verfrissend.

Tot slot is er het nieuwe werk van Berlinde De Bruyckere: een tegelmuur van geëmailleerd verglaasd staal die eruitziet als een oosters tapijt met gestileerde bloemmotieven. Voor wie dit werk naar meer smaakt, is er nog tot 21 februari een tentoonstelling met afdrukken van haar meer gekende sculpturen in boekhandel-galerie Sint-Hubertus.

:: Metrostation Simonis
Kunstwerken: Walter Leblanc (1932-1986), Berlinde De Bruyckere (1964) & Louis-Eugène Simonis (1810-1882)

Kunst uit de ondergrond

Bent u het gure weer beu? Duik onder de grond en geef uw ogen de kost bij het bewonderen van de kunst in de metrostations. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg , Cultuurnieuws , Kunst uit de ondergrond

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni