Brusselse bibliotheken: Eerst spelen, dan leren in Laken
"En zo profiteren we ook van de synergie met het gemeenschapscentrum Nekkersdal," zegt bibliothecaris Hildward Vanhemelrijck. "Met de krant van de bib naar het café van Nekkersdal, dat kan allemaal." Maar een bibliothecaris moet in de snel evoluerende bibliotheekwereld nog veel meer keuzes maken en motiveren. Fundels? "Die digitale prentenboeken ('bundels vol fun', red.) zijn superduur en eigenlijk komt dat neer op tv-kijken." Facebook? "Alleen als we de tijd zouden hebben om er dagelijks mee bezig te zijn. We plannen wel gerichte nieuwsbrieven." Boeken dan (grapje) ? "Als ik zie welke verouderde zaken je in sommige bibliotheken vindt… Ik verwijder zonder pijn in het hart de visueel verouderde boeken, en suggesties kopen we zo snel mogelijk."
Vanhemelrijck heeft een nuchtere, maar toch hoopvolle kijk op de toekomst: "Ik denk dat de Vlaamse bibliotheken in Brussel hun boom wat gehad hebben. Sinds internet ingeburgerd is, gaat het aantal uitleningen achteruit. Het BruNO-netwerk kan die trend wel wat vertragen, maar niet spectaculair. Dvd's zijn een succes, maar de populariteit van cd's taant de laatste twee, drie jaar. Toch is het nuttig dat de bibliotheek een van de informatiekanalen blijft. We geven jaarlijks zo'n 150-tal jongeren een iets grondiger introductie. Achttienjarigen uit een beroepsrichting komen hier soms voor het eerst. We maken dan een soort etalage met mode- en schoonheidsboeken, boeken met honderd verschillende kapsels bijvoorbeeld. Ze zijn dan erg verwonderd om dat hier allemaal te vinden."
Op zaterdag is het in de voormalige confituurfabriek en latere tapijtenhandel behoorlijk druk in de internet- en mediahoek, met Franse, Britse, Nederlandse en ('alle') Belgische kranten en tijdschriften. Er wordt 'gestudeerd', zegt Vanhemelrijck - tussen aanhalingstekens. "We zijn niet te streng. Het is ook een ontmoetingsplek."
Leven is er ook door buren als de Luisterpunt-bibliotheek, voor mensen met een leesbeperking, en de Franstalige openbare bibliotheek waarmee gezamenlijk acties als Supervlieg/Supermouche worden opgezet. En nergens vind je in de Brusselse bibliotheken zo'n volwaardige spelotheek. De educatieve spelletjes zijn gesorteerd op rekenen, bouwen of lezen. "Nederlands leren is ook een van onze missies, de spelletjes zijn zeer populair bij de vele Russische en Tsjetsjeense families."
-----------------
Emile Bockstaellaan 109, 1020 Laken, 02-423.53.20, www.brussel-laken.bibliotheek.be. Filiaal in de Frans Vekemansstraat 79, 1120 Neder-Over-Heembeek, 02-266.82.90. Uitleenpost in de Flodorpstraat 39, 1130 Haren, 02-247.03.05
Brusselse bibliotheken
Lees meer over: Laken , Cultuurnieuws , Brusselse bibliotheken
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.