Brusselse bibliotheken: Nederlands en Frans onder één dak in Ganshoren

An Devroe
© Brussel Deze Week
23/06/2011
De laatste tweetalige gemeente­bibliotheek van Brussel ligt in Ganshoren. Schepen van Nederlandse Cultuur René Coppens (Open VLD) droomt hardop van een aparte Nederlandstalige afdeling.

"Ganshoren heeft al decennialang een tweetalige bibliotheek met Nederlands- en Franstalig personeel. De gemeente financiert alles volgens de verhouding een derde Nederlandstalig, twee derde Franstalig, en dat gebeurt gelukkig niet op een apothekersweegschaal. Maar op basis van de bestaande decreten ziet de bibliotheek heel wat subsidies aan zich voorbijgaan. Om Vlaamse subsidies voor onder andere anderhalve kracht te krijgen, moet de bibliotheek eerst erkend worden door de Vlaamse overheid, en daarvoor moet ze uitbreiden."

Bibliotheken bouwen kost natuurlijk geld, en daarom heeft Coppens nog een andere oplossing op het oog: "De Nederlandstalige afdeling inrichten in het gemeenschapscentrum De Zeyp. De voorkant zou daar vrijkomen als het lokaal dienstencentrum verhuist naar een nieuwbouw achterin. Als het zover is - ten vroegste over een of twee jaar -, zou ik ook opteren voor accenten in de collectie, zoals jeugdboeken en strips. We moeten geen hoofdstedelijke openbare bibliotheek worden," vindt Coppens.

De Nederlands- en Franstalige rekken, mooi zij aan zij, staan overvol. "Soms moeten we duwen om alles erin te krijgen," zegt medewerker Jacques Van Houtteghem. "Vroeger was hier ook een taallab waar je twee of vier keer in de week Frans, Nederlands of Duits kon leren. Door de bevolkingsexplosie van Ganshoren werd uiteindelijk gekozen voor meer vierkante centimeter boeken." Ganshoren zit in een overgangsfase naar informatisering. Van Houtteghem toont grote bladen waarop de uitleningen nog met de hand worden bijgehouden: "Ze horen bijna thuis in een museum." Romans zoek je op in fichebakken, volledig tweetalig en gerangschikt op auteur of titel. Bij de non-fictie in de kelderverdieping, waar een weinig bevorderlijke vochtgeur hangt, kun je titels per onderwerp en ook per land zoeken. Het lijkt een minutieus werk om een strookje met een nieuwe titel - "De witste zijn de nieuwste" - in het register te schuiven.

Het Japanse tuintje van dit voormalige winkelpand van de Union Économique (een keten waar Belgische staatsambtenaren tien procent goedkoper af waren) ligt er verwaarloosd bij, mismeesterd omdat er - nieuwe wetten! - een weg naar de brandtrap moest komen. Ontroerend archaïsch is de geschilderde poster van een zwart-witfoto van de oude kerk van Ganshoren, die vroeger vlak naast de bibliotheek stond.
Een wandeling tussen de rekken levert de beroemde fotografiereeks Collection Photo Poche (Éditions Nathan) op, naast andere zeldzaamheden, zoals wetboeken die een oudgediende van de juridische dienst van het ministerie hier elk jaar langs komt brengen.

------------------------
François Beeckmansstraat 35, 02-427.17.83, www.ganshoren.be ('de gemeentelijke diensten' > 'Nederlandse cultuur')

Brusselse bibliotheken

Welke troeven hebben de Nederlandstalige bibliotheken van de negentien Brusselse gemeenten? BDW zoekt het voor u uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren , Cultuurnieuws , Brusselse bibliotheken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni