Brusselse bibliotheken: Evere is de beste! PS: keisexy!

An Devroe
© Brussel Deze Week
11/08/2011
Veel bibliotheken hebben nu een jongerenhoek, maar die van Evere ligt ook lekker uit het zicht. Eerste kus in de bib? Of ‘het aan vragen’ via het prikbord...

De Herman Teirlinck-bibliotheek ligt spijtig genoeg ook wat uit het zicht, in de kelder van de aanbouw van het gemeentehuis. Toen biblio­thecaresse Christiane Smet de maquette voor het eerst zag, wist ze het meteen: "We zitten in de ondergrond. Er hoorde een hele uitleg bij dat we licht zouden krijgen via het atrium, maar langs geen enkel raam komt buitenlucht naar binnen. Als er een tentoonstelling is in het atrium, kijken we bovendien uit op een tentoonstellingsmuur. Voor de materialen is het dan weer beter, want op onze vorige locatie was het te vochtig voor de boeken. Hier is de lucht te droog, maar er is ons nu wel een luchtbevochtiger beloofd."

Kom a.u.b. naar de filmavond, en als jullie niet komen, is het niet erg.

Smet zag haar publiek verjongen: "Vooral veel dertigers, veertigers - een echt thrillerpubliek - en tieners, die komen om elkaar te ontmoeten. Onze filmavonden waren eerst gericht op iets oudere tieners, nu blijkt dat vooral twaalf- tot vijftienjarigen zich aangesproken voelen. We zijn trots op onze dvd-collectie, met niet alleen de populaire, maar ook minder courante films." Toch vind je hier ook de geschiedenis van Evere en zijn inwoners terug, en bevolkingsre­gisters die tot honderd jaar terug raadpleegbaar zijn.

Is er binnenkort een feestje?

In de voorbije twintig jaar zag Smet de bib evolueren van uitleendienst zonder meer naar een organisatie met een groot activiteitenaanbod. Leeskring, auteurslezingen, proefjes tijdens de wetenschapsweek, of de jaarlijkse Halloweenhappening samen met het gemeenschapscentrum. "De tendens is dat gemeenschapscentra, bibliotheken en andere instellingen allemaal een beetje hetzelfde doen. Ik vrees dat er in de toekomst geen lokale bibliotheken meer zullen zijn, of misschien in een ander concept, bijvoorbeeld als filialen van de hoofdstedelijke bibliotheek. En de Google-generatie? Je mag dat niet veralgemenen, niet iedereen heeft thuis internet. Zal internet over twintig jaar trouwens niet gecrasht zijn? E-readers voor op reis, dat lijkt me handig, je reist lichter, maar is dat een boek? Maar misschien ben ik over zoveel jaar de enige grijze muis die nog zo denkt."

Franchement, c'est super gezellig.

Na veertien jaar de bib alleen gerund te hebben, heeft Smet nu een bescheiden ploegje. Dat vond ze 'een aanpassing en een opluchting': "Jongere mensen integreren makkelijker nieuwe media én voeren makkelijker zaken af. Dat laatste doen ze dan ook best als ik met vakantie ben... Toch is het al gebeurd dat ik net een boek heb afgevoerd, en er 's anderendaags iemand naar komt vragen. Laat ik dus De ontvoering van Alfred Heineken van Peter R. de Vries uit 1987 nog maar wat bijhouden. Dat boek wordt verfilmd, en dus zal iemand dat boek wellicht willen lezen. Wel, hier vind je het nog!"

Yeah, leve de bib! (met dank aan het prikbord)

--------------------------
Aula Delahaut (ingang gemeentehuis, verdieping -1), S. Hoedemaekerssquare 10, 02-247.63.89,

Brusselse bibliotheken

Welke troeven hebben de Nederlandstalige bibliotheken van de negentien Brusselse gemeenten? BDW zoekt het voor u uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere , Cultuurnieuws , Brusselse bibliotheken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni