Vanraes tegen concentratie van musea rond Koningsplein

© brusselnieuws.be
10/02/2012
Voorzitter van de raad van de VGC Jean-Luc Vanraes (Open VLD) pleit voor een gecoördineerde aanpak inzake kunst in Brussel. "Er is veel meer nodig om de Brusselse kunst op de kaart te plaatsen dan een museum voor moderne en hedendaagse kunst." Hij reageert daarmee op ideeën van PS-minister Paul Magnette.

Vanraes kant zich tegen een grote kunstpool aan de Kunstberg. "De hoge concentratie van cultuur op één plek, kan verstikkend werken. Culturele aantrekkingspolen worden best over heel de stad verspreid. Op die manier komen bezoekers met verschillende plekken in Brussel in aanraking en leren ze de stad beter kennen. We denken daarbij aan de site Thurn &Taxis of de gewezen hypodroom van Watermaal-Bosvoorde."

Hij roept "alle culturele actoren inzake kunst in Brussel" op om samen deze scheefgegroeide situatie aan te pakken. Vanraes: "Er is een actie nodig om de versnippering te bestrijden, een duidelijke visie en ambitie om Brussel als wereldstad inzake kunst te ontwikkelen. We hebben daarvoor geen 'Louvre' uit de achttiende eeuw nodig, maar wel een 'Brussel, anno 2012' dat de hoofdstad profileert als een moderne culturele bakermat."

Vanraes reageert daarmee op federaal minister van wetenschapsbeleid Paul Magnette (PS), die droomt van een "Brusselse Louvre" rond het Koningsplein (zie link).

'Schadelijk voor imago Gewest'
De collegevoorzitter ergert zich ook aan een aantal recente missers in de Brusselse museumsector. "De sluiting van het Museum voor Moderne Kunst, het afgelasten van twee belangrijke tentoonstellingen, het getouwtrek tussen conservators om 'hun' museum te krijgen, het verborgen blijven van prachtige topverzamelingen van kunstwerken in openbare en privé-instellingen zoals banken, kan niet langer," aldus Vanraes. "Dit is schadelijk voor het internationaal imago van het Gewest. Bovendien heeft de burger het recht op het bekijken van al deze waardevolle collecties."

Vanraes benadrukt voorts de grotere economische impact door de ontwikkeling van kunstencentra op verschillende plekken.

Een goed voorbeeld om het probleem van het Museum voor Moderne Kunst op korte termijn op te lossen vindt Vanraes in het 'Schaulager'-concept in het Zwitserse Bazel. Schaulager is een massief, gesloten gebouw dat onderdak biedt aan een depot voor moderne kunstwerken, een onderzoeksruimte en een tentoonstellingsruimte. Een keer per jaar kan door dit concept een kunstenaar via een tentoonstelling in de kijker geplaatst worden.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni