Elf miljoen euro voor federale wetenschappelijke instellingen

© brusselnieuws.be
17/06/2015

De federale wetenschappelijke instellingen krijgen iets meer dan 11 miljoen euro extra van staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA). Ze compenseert daarmee een deel van de eerdere besparingen. De hervormingen bij de federale musea en onderzoeksinstellingen volgen later.

Het gaat om goed 11,2 miljoen euro die eerst bedoeld waren voor de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA, maar niet zijn uitgegeven. Die 11,2 miljoen euro is zowat dertig procent van de subsidies die de instellingen in 2015 krijgen.

Met het extra geld zwakt Sleurs de geplande besparingen bij de wetenschapsinstellingen wat af. Ook een deel van hun investeringsachterstand hoopt ze daarmee in te halen. Op de grote hervorming is het nog zeker een jaar wachten, geeft Sleurs aan.

Het geld is bedoeld voor informatica en communicatie. Het gaat dus niet om investeringen in het patrimonium, ook al verkeren sommige musea in een belabberde toestand.

Het geld dat vrijkomt voor de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) gaat onder meer naar digitale bewaarmethoden en een energieaudit. Het Instituut voor Natuurwetenschappen krijgt er 1,8 miljoen bij om apparatuur te kopen. De Koninklijke Bibliotheek (1,8 miljoen euro) en het Rijksarchief (678.000 euro) besteden het geld aan bewaring en digitalisering.

Het KMI, het Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) en de Sterrenwacht, die op dezelfde site zitten, krijgen samen 2 miljoen euro. Het Museum voor Midden-Afrika, tot 2017 gesloten voor renovatie, krijgt 1,1 miljoen euro.

Die federale wetenschappelijke instellingen zagen hun gezamenlijke dotatie bij de start van de regering dalen van 46 naar 40 miljoen euro, wat een storm van protest ontketende.

Eerder vond minister Didier Reynders (MR) ook al fondsen om de bezuinigingen bij federale culturele instellingen, met name De Munt, Bozar en het Nationaal Orkest, te verzachten.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Cultuurnieuws , De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni