Sleurs zet directeur wetenschappelijke instellingen opzij

© brusselnieuws.be
08/04/2015

Philippe Mettens, de voorzitter van het directiecomité van het federale wetenschapsbeleid, is ontheven uit zijn functie door staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA). Mettens tekent beroep aan bij de Raad van State.

Elke Sleurs wil het federale wetenschapsbeleid, Belspo genaamd, rationaliseren. Onder dat wetenschapsbeleid ressorteren nogal wat grote (kunst)musea in Brussel, zoals de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSKB) en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG), het Afrikamuseum in Tervuren, maar onder meer ook de Albertinabibliotheek en het Koninklijk Metereologisch Instituut.

Mettens start twee verschillende procedures bij de Raad van State, schrijft La Libre Belgique. De eerste tegen het niet verlengen van zijn mandaat, de tweede om toegang te behouden tot zijn bureau. Dat bureau heeft hij trouwens gebarricadeerd, omdat hij weigerde te vertrekken. Intussen, is er een gerechtsdeurwaarder aan te pas gekomen om de man te verwijderen.

Sleurs verwittigde Mettens vrijdag per e-mail dat hij deze week niet meer naar zijn kantoor moest komen.

Sleurs heeft al zijn opvolger ad interim aangeduid: René Delcourt, de huidige directeur financiën en begroting van Belspo. Hij heeft een MR-etiket, terwijl Mettens een PS-stempel heeft. Mettens is tevens burgemeester van Flobecq/Vloesberg in Henegouwen.

Mettens stond tien jaar lang aan het hoofd van Belspo. Een van zijn projecten was de fusie van de KMKG, de KMSKB en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Van die fusie is echter niets in huis gekomen wegens politieke onenigheid.

Hij is niet ontslagen: Mettens zal een functie krijgen in een ander ministerie.

Petitie
De werknemers van Belspo zijn ongerust over de toekomst van deze federale administratie. Onder het motto 'Save Belspo' is een petitie geopend die al 17.000 handtekeningen verzamelde.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Cultuurnieuws , De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni