Brussel krijgt een stadsdichter

© Belga
17/03/2023
Updated: 17/03/2023 15.00u

De eerste stappen naar een Brussels stadsdichterschap zijn gezet. Dat zegt Groen-parlementslid Lotte Stoops op basis van het antwoord dat ze eerder deze week kreeg van minister voor de promotie van Brussel, Sven Gatz (Open VLD). "Een stadsdichterscollectief zou een mooie rol kunnen spelen in een bruisende cultuurstad", zegt Stoops.

Op haar vraag bevestigde minister Gatz dat het Brusselse gewest een stadsdichter(schap) krijgt. "Het stadsdichterschap kent zijn oorsprong in de veertiende eeuw met de opkomst van de autonome stedelijke cultuur," aldus de minister in zijn antwoord.

"Vanaf toen leefde het besef bij stadsbesturen dat het dichterschap van bepaalde stadsbewoners van bijzondere waarde kon zijn voor de eigen gemeenschap en dat het de stad ten goede kon komen."

De afgelopen maanden werden verkennende gesprekken gevoerd met middenveldorganisaties waaronder het team van Brussel 2030.

Met Brussel 2030 wil de stad in 2030 Europese Culturele Hoofdstad worden. Met de input van experten binnen de cultuursector wil de regering bepalen welk concreet traject er zal gelopen worden.

Artistieke vrijheid

Na het ontslag van de Antwerpse stadsdichters benadrukte Stoops het belang van het respecteren van de artistieke vrijheid en de noodzaak de typisch Brusselse meertaligheid te omarmen. "Ook in Brussel zijn er al vergelijkbare initiatieven geweest (als in Antwerpen, nvdr)," reageert Gatz.

Zo was er een initiatief van Passa Porta in 2004 in samenwerking met David Van Reybrouck en dichter Peter Vermeersch om poëzie een prominentere plaats te geven in de hoofdstad. En in 2020 al deed de Brusselse dichteres Lisette Ma Neza een oproep om een Brusselse stadsdichter aan te stellen.

"Ik ben de idee van stadsdichterschap zeer genegen aangezien het de mogelijkheid biedt om poëzie met een groter publiek te delen. De belangrijkste taak van de stadsdichter is om poëzie te brengen die de identiteit van de stad weerspiegelt en haar inwoners verbindt," aldus Gatz.

"Dat kan door middel van gedichten die geïnspireerd zijn door de geschiedenis, cultuur, natuur, architectuur of actuele stedelijke gebeurtenissen. De stadsdichter kan ook optreden bij openingen van evenementen, herdenkingen of andere speciale gelegenheden."

"Naast het schrijven van gedichten kan de stadsdichter ook workshops en lezingen geven aan leerlingen en inwoners, om poëzie te promoten en mensen te inspireren om zelf gedichten te schrijven."

Taaldiversiteit

De Brusselse regering onderzoekt nog voor het einde van de legislatuur welke methodiek en procedure nodig is om stadsdichter(s) aan te stellen en hoe de opdracht ingevuld zou kunnen worden.

"Het lijkt mij vanzelfsprekend dat er rekening wordt gehouden met de rijke taaldiversiteit van het gewest en dat de dichter(s) een zekere artistieke vrijheid krijgen," aldus nog de minister.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni