| Théâtre Le Public.

Naar theater met oudjaar, Franstaligen zijn er dol op

CD, MVDH
31/12/2023

Terwijl de Nederlandstalige theaterhuizen in Brussel dicht zijn, bruist het Franstalig theaterleven op oudejaarsavond. "Iedereen krijgt na de voorstelling een glaasje bubbels."

De Franstalige theaters, waaronder Théâtre des Galeries, Claude Volter, Théâtre Le Public, en L'Os à Moelle, programmeren op oudjaar een scala aan voorstellingen. Van klassieke komedies tot burlesque cabaret, elk theater biedt zijn eigen unieke feestelijke spektakel aan, met een mix van theater, dans, en muziek. Bij Le Public lopen er deze avond maar liefst drie stukken tegelijk.

Directeur Samuel Bernard van L'Os à Moelle, dat een burlesque cabaret organiseert, getuigt van het groeiende succes van de oudejaarsavond voorstellingen. "We zijn vijf jaar geleden voorzichtig gestart. Dit jaar is het al een hele tijd volzet en mijn telefoon staat niet stil door mensen die nog willen komen. De voorstelling begint om 21 uur en eindigt om middernacht. Iedereen krijgt dan een glaasje bubbels, waarna we verdergaan met een dansavond."

Samen vieren

De Franstalige theaters lijken het publiek te betoveren met voorstellingen, waarbij het niet alleen om de kunst op het podium gaat, maar ook om het samenzijn: samen lachen en feesten. Gaétan Bergez van Théâtre Le Public ziet het zo: "Kerst is voor de familie. Nieuwjaar is om buiten te komen en wat cultuur mee te pikken. Mensen hebben duidelijk zin om een apart en feestelijk moment mee te maken. Ze komen liever naar het theater dan dat ze thuis televisie kijken."

In Théâtre Le Public starten ze om 21 uur en duren de voorstellingen 1 à 2 uur. Na de voorstelling kunnen toeschouwers een feestmenu eten in het restaurant van het theater.

De trend is aan Nederlandstalige kant nog niet opgepikt. Theaters zoals KVS of Kaai en Beursschouwburg hebben geen voorstellingen gepland voor oudejaarsavond. De meeste theaters blijven tot half januari dicht. Tussen Kerst en Nieuw waren er in Bronks en Kaaitheater wel enkele jeugdvoorstellingen.

Nederlandstalige theaters

De exacte reden van de afwezigheid aan Nederlandstalige kant is onduidelijk, zegt Peter Vandenbempt van Tristero, een Nederlandstalig gezelschap dat geregeld voor een Franstalig of tweetalig publiek speelt. "Maar het is een groot risico om dan een voorstelling te plannen. Het is moeilijk om in te schatten hoeveel toeschouwers er zouden komen en of het dus de moeite zou zijn. Bovendien moet je voldoende personeel vinden."

Volgens Vandenbempt kozen de meeste Franstalige theaters op oudejaarsavond daarom ook voor een meer commerciële programmatie.

Vandenbempt vindt het wel de moeite om er eens over na te denken. "Op oudejaarsavond blijft het sowieso moeilijk. Maar het zou wel fijn zijn om voorstellingen te hebben tussen Kerst en Nieuw. Dat ontbreekt wel echt in die periode en er zijn sowieso Nederlandstalige Brusselaars die daar nood aan hebben."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni