Na de sluiting van de slagerij Crabbe in Sint-Gillis in 2014 kocht de gemeente het pand om het winkelinterieur te redden. Vier jaar later opent Saint-Octave er een kaaswinkel. Een stuk sixtieserfgoed krijgt zo een tweede leven.
Sixtiesslagerij wordt kaaswinkel in Sint-Gillis
Saint-Octave heeft een tweede winkel voor kaas en fijne vleeswaren geopend, in de voormalige slagerij Crabbe. De zaak op de hoek van de Alsembergsesteenweg en de Adolphe Demeurstraat is een monument op het vlak van winkelinterieur uit het post-Expo‘58-tijdperk.
In 1963 werd de slagerij-van-generaties heringericht door de jood van Russische origine Elie Poupko. De vloertegels, witmarmeren muren, oranje toonbankmozaïeken en de egyptiserende muurfries met jachttaferelen, gesigneerd ‘Marcon, 1954’, maken er een Gesamtkunstwerk van. Het winkelinterieur kreeg dan ook een plekje in het fotoboek Goed bewaarde interieurs van erfgoedkundige Katherine Ennekens uit 2014. Hetzelfde jaar sloot Crabbe echter de deuren, zonder overnemer. Het volledige pand kwam te koop. De Grondregie van Sint-Gillis had er een half miljoen euro voor veil.
"Er was de smeekbede tot conservatie vanwege vele burgers. Iedereen kende Crabbe"
“Er was de smeekbede tot conservatie vanwege vele burgers, iedereen kende Crabbe,” zegt schepen voor Stedelijke Renovatie en Erfgoed Cathy Marcus (LB). “Het pand had een groot potentieel voor huisvesting (appartementen op de etages, red.). En er was de grote visibiliteit van het hoekhuis, een referentiepunt op de Alsembergsesteenweg. Allemaal argumenten die de gemeente ertoe hebben aangezet om het huis te kopen en de winkel te bewaren.”
Eerst dacht de gemeente alleen aan slagers te verhuren, maar die beroepsgroep had geen interesse. Omdat er in de ruime buurt rond het stadhuis geen kaaswinkel meer was, stond de gemeente een herbestemming toe. De nieuwe huurder voor de gelijkvloerse commerciële ruimte werd gevonden: Saint-Octave, al bekend van een winkel in de Hoogstraat in de Marollen.
“De commerciële ruimte heeft belangrijke erfgoedwaarde, daarom hebben we streng toegekeken op het behoud van veel decoratie-elementen,” aldus Marcus. Saint-Octave deed zelf een zware investering van 150.000 euro, vooral in koelkamers, een goederenlift en extra winkelinrichting. Het project liep wat vertraging op, maar het erfgoedstuk is met zijn herbestemming een model voor de ‘vrijwaring’ van de sixtiesstijl.
Het gewest telt nog meer ‘onbeschermde’ historische winkelinterieurs, van Coutellerie Jamart (1821) tot Teinturier De Geest (fiftiesstijl) en IJzerwaren Rapaille (Brugmannlaan).
Lees meer over: Sint-Gillis , Resto & Bar , kaaswinkel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.