De overgrote meerderheid van de mensen wil ook na de crisis blijven telewerken. Dat blijkt uit onderzoek van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van Hogeschool Odisee. Dat terwijl heel wat respondenten wél aangaven dat het thuiswerken hen op dit moment niet altijd makkelijk afgaat.
Vooral gezinnen met jonge kinderen en gezinnen in een kwetsbare situatie valt het thuiswerken zwaar, zo blijkt uit de survey die onder 2.912 thuiswerkers werd afgenomen, waarvan 154 in Brussel. "Mijn partner en ik werken elk een halve dag en wisselen de opvang van onze baby af," klinkt het in de studie. "We komen beiden hierdoor wekelijks uren te kort en proberen dat deels ‘s avonds en in het weekend te compenseren. Dit is echter onhoudbaar op lange termijn."
Ook voor kwetsbare gezinnen is het thuiswerken moeilijker. Het gaat dan bijvoorbeeld om alleenstaande ouders,arbeiders en zelfstandigen zonder personeel. Ze signaleren meer stress in het dagelijks leven en maken zich meer zorgen over de financiële toekomst, hun voorraad medicijnen en eten en vermijding van besmetting met het virus.
Eén zo'n ouder vraagt om een vangnet voor alleenstaande, fulltime werkende ouders met kinderen die geen opvang hebben. "Ik ben verplicht thuis te blijven, ik heb geen opvangmogelijkheden voor de kinderen. En als mijn verlof op is, hoe moet ik verder? Wat voor de komende maanden, tot 2021?"
Toch geeft 84 procent van de respondenten aan dat ze ook na de crisis graag zouden willen blijven thuiswerken. "Er zijn wel een aantal voordelen aan verbonden," zegt onderzoekster Miet Timmers. "Je wint tijd door je niet te verplaatsen naar werk, waardoor de balans werk-gezin beter is. Mensen stellen zich voor hoe het kan zijn als de kinderen niet thuis zouden zijn, en denken dat ze een betere concentratie zouden hebben dan op de werkvloer."
Je wint tijd door je niet te verplaatsen naar werk, waardoor de balans werk-gezin beter is.
Enkele dagen per week
De resultaten sluiten aan bij een eerdere studie van advieskantoor BDO bij ruim 1.000 Belgen. Daaruit bleek dat negen op de tien Belgische werknemers en leidinggevenden na de versoepeling van de coronamaatregelen een tot drie dagen per week wil telewerken.
Ook Timmers gaat ervan uitgaat dat respondenten liefst één à twee dagen per week thuis zouden willen werken. "Als je te veel gaat thuiswerken, kan een soort isolatie optreden. Dan voelen mensen zich minder betrokken en ook informele informatie wordt niet doorgegeven waardoor er meer afstand ontstaat tussen werknemers."
De onderzoekers wilden nagaan wat de crisis doet met de samenleving en dan vooral voor gezinnen. "We kunnen heel veel leren uit deze crisis," zegt Timmers. "Beleidsmakers moeten daarbij oog hebben voor sociale kwetsbaarheid, en groepen die het moeilijk hebben."
Lees meer over: Brussel , Economie , telewerken , thuiswerken , gezinnen , kwetsbare gezinnen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.