Ook na de coronapandemie zet de trend van het thuiswerken door. Bijna alle bedrijven in Brussel (97 procent) bieden de mogelijkheid om werk vanuit huis te doen.
Brusselse bedrijven zijn Belgische koploper thuiswerken
In Vlaanderen (76 procent) en Wallonië (72 procent) liggen die cijfers een stuk lager. Het Brussels Gewest is wat thuiswerken betreft dus koploper in België, blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta en onderzoeksbureau Indiville. Voor het tweejaarlijkse onderzoek zijn vijfhonderd bedrijfsleiders ondervraagd.
Belgen werken nu gemiddeld één of twee dagen per week thuis. Ruim de helft van de ondernemingen zegt dat de huidige verhouding ook de komende jaren zo zal blijven. Een kwart wil zijn werknemers weer meer op kantoor zien.
Thuiswerken is de afgelopen jaren genormaliseerd in België. Dat is terug te zien in het toenemende vertrouwen dat werkgevers hebben in hun personeel dat thuiswerkt. 88 procent heeft nu vertrouwen in de werknemers die thuiswerken, terwijl dit in 2021 nog geen 70 procent was.
Douchen op werk
Waar de coronacrisis thuiswerken stimuleerde, zorgde de daaropvolgende energiecrisis juist voor een omgekeerde beweging. Bedrijven merkten dat werknemers hun routines aan hebben gepast om kosten te besparen.
Zo komt een kwart van de werknemers vaker naar kantoor om thuis te besparen op energie en kiest 22 procent voor een ander vervoersmiddel dan de (eigen) auto om te besparen op brandstof. Bij één op de tien bedrijven douchen mensen nu vaker op het werk.
De soepele kantoor-thuiswerken-verhouding zal voor de meeste werknemers een verademing zijn, maar er is ook een keerzijde, waarschuwt juridisch expert bij Acerta Ellen Van Grunderbeek.
“Mensen kunnen thuis geïsoleerd geraken, los van hun werkgever, hun team en collega’s. Langs de andere kant kunnen mensen het gevoel hebben altijd beschikbaar te moeten zijn en dus niet (voldoende) kunnen deconnecteren van het werk.” Volgens Van Grunderbeek is het belangrijk is dat collega’s zich thuis voldoende betrokken blijven voelen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , thuiswerken , Acerta , Brusselse werknemers , corona , energiecrsis , brusselse bedrijven