Bancontact cash in cash out geldautomaat geld afhalen mister cash geld afhalen bank regen paraplu

| Een Brusselse geldautomaat.

Anderlecht krijgt een van eerste bankneutrale geldautomaten

© Belga
22/09/2021

Batopin, het samenwerkingsverband dat de vier Belgische grootbanken hebben opgezet voor de uitrol van neutrale bankautomaten, heeft de zes eerste toestellen geïnstalleerd. Ze zijn terug te vinden in Anderlecht, Gent, Lierneux, Stavelot, Nimy en Clavier. De nieuwe naam van deze bankneutrale automaten klinkt verrassend vertrouwd: "Bancontact".

"Deze naamkeuze is niet toevallig", zegt Batopin-ceo Kris De Ryck woensdag. "Elke Belg kent en vertrouwt Bancontact, een sterk merk met een decennialange verankering in ons land. Het is belangrijk dat de burger vertrouwen heeft in het nieuwe concept van bankneutrale geldautomaten. Bovendien ligt 'geld afhalen aan de Bancontact' nog steeds in de volksmond. Een evidente en logische keuze dus."

In 1979 stampten drie banken het Bancontact-systeem uit de grond: voortaan konden de Belgen geld uit de muur halen met hun bankkaart. Tien jaar later kwam er een fusie met het concurrerende systeem Mister Cash. Vanaf dan sprak men van de geldautomaten van Bancontact/Mister Cash.

Betere spreiding

De huidige samenwerking tussen de grootbanken grijpt zo terug naar het verleden, toen alle geldautomaten in de buitengevels van banken eigendom waren van het bankoverkoepelende Banksys. Pas vele jaren later werden deze geldautomaten overgeheveld naar de individuele banken.

De nieuwe cash-punten zullen stapsgewijs en tot eind 2024 de geldautomaten van de grootbanken (BNP Paribas, KBC, Belfius en ING) gaan vervangen. Als verklaring wordt verwezen naar het toenemend gebruik van elektronische betaalmiddelen waardoor het gebruik van cash jaar na jaar daalt.

Daarnaast kost het bevoorraden en beveiligen van bankautomaten handenvol geld. Door als grootbanken samen te werken, streeft men naar een gelijkmatige verdeling over het hele Belgische grondgebied, zegt Batopin. "Minder automaten maar meer bereik door een betere spreiding."

Kritiek van Test Aankoop

Dinsdag was er nog kritiek van consumentenorganisatie Test Aankoop. Die pleitte voor een moratorium op de afbouw en wil dat de overheid zich bemoeit, om te vermijden dat er in de toekomst te weinig afhaalpunten voor cash geld zouden zijn.

Batopin merkt op dat het wel degelijk rekening houdt met de voorgestelde criteria van Test Aankoop, zoals bereikbaarheid met het openbaar vervoer of de bevolkingsdichtheid.

Toekomstig afhaalpunt op 150 plaatsen

Batopin heeft al 150 locaties waar een afhaalpunt moet komen, vastgelegd. Op basis van een studie van de Nationale Bank werd ook besloten om 24 extra cashpunten te installeren op kwetsbare locaties, zegt het bedrijf nog. Het gaat vooral om locaties in Wallonië, maar ook enkele in Vlaanderen (Bekkevoort, Heers, Kieldrecht, Voeren en Wortegem-Petegem).

"Een vlotte toegang tot cash voor elke Belgische burger blijft een belangrijk gegeven voor het goed functioneren van onze maatschappij, zelfs in tijden waarin het aantal cashtransacties in dalende lijn zit. De Nationale Bank kijkt dan ook nauwlettend toe op de evolutie van de ATM-netwerken".

Automaat binnen 5 kilometer van elke woning

Na de komst van Batopin zou 98,79 procent van de Belgische bevolking moeten beschikken over een geldautomaat binnen de vijf kilometer van hun woning.

Aan de bankneutrale automaten kan men met gelijk welke bankkaart (Bancontact, Mastercard of Visa) geld afhalen en zijn pincode wijzigen, belooft Batopin. Vanaf 2022 zullen handelaars - klant bij minstens één van de grootbanken - aan twee derde van deze automaten ook geld kunnen storten. "Ze hebben dan meer mogelijkheden dan vandaag", klinkt het.

Toegankelijkheid

Bij het ontwerp van de nieuwe Bancontact-automaten is er ook veel aandacht besteed aan de toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit, blinden en slechtzienden. Er gelden ook zeer hoge veiligheidsnormen: de toestellen zijn ingebouwd met een robuuste kluis, er is camerabewaking en een telefonische helpdesk. Ook is er een speciale beveiliging van het klavier ingebouwd, waardoor andere mensen niet over de schouder kunnen meekijken.

Ook de kleinere banken in België (Crelan, AXA Bank, Argenta Groep, vdk bank en bpost) hebben zich al verenigd voor het beheer van hun geldautomaten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni