Het gaat goed met de Brusselse bouwsector, misschien iets té goed. Door de grote vraag voor bouwwerken en renovaties hebben ze meer dan genoeg werk, maar ook door die grote vraag komt de beschikbaarheid van ateliers of productieruimtes steeds meer onder druk te staan.
Bouwsector slachtoffer van Brusselse bouwwoede
"Er is in Brussel tussen 2000 en 2018 106 hectare aan productieruimte voor de bouwsector verloren gegaan", zegt VUB-onderzoekster Sarah De Boeck. Het onderzoek van De Boeck, Mathijs Degraeve en Frederik Vandyck van VUB-onderzoeksgroep Cosmopolis wijst naar de druk op de huizenmarkt zelf en de oplossing daarvoor - zoals de herbestemming van industrieterreinen - als de voornaamste oorzaken waarom ondernemers geen goede werkruimte meer vinden.
“De bouwsector bouwt zichzelf als het ware uit de stad,” aldus De Boeck, “dat is jammer want de sector is goed voor 4 procent van de banen in Brussel, vooral voor laaggeschoolden”. Het probleem bleef lang onderbelicht omdat productieruimtes kleiner dan 1.000 vierkante meter niet door de overheid worden bijgehouden.
“Het is belangrijk om dit probleem aan te kaarten, omdat het Gewest juist volop wil inzetten op circulaire economie, lokale Brusselse werkplaatsen en werkgelegenheid voor kortgeschoolde arbeiders, vooral in de bouwsector.”
Ook de geografische spreiding van de bouwsector is heel erg veranderd. De concentratie van de sector in Elsene en Schaarbeek neemt sterk af en verschuift naar het westen van de stad te Anderlecht en op de grens van Jette en Koekelberg. De aanwezigheid van bouwbedrijven in de vijfhoek is haast volledig verdwenen.
Lees meer over: Brussel , Economie , bouwsector , VUB
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.