vastgoed immo te koop huizenprijzen te huur appartement woningprijs verkocht

| Volgens cijfers van Fednot stijgt de prijs van Brusselse appartementen en woningen dit jaar opnieuw.

Brusselse appartementen opnieuw fors duurder ondanks coronacrisis

VGS
09/07/2020

Wie een appartement in Brussel wil kopen, betaalt daarvoor gemiddeld zes procent meer dan vorig jaar. Ook de prijs van een huis stijgt opnieuw. En dat terwijl de vastgoedsector tijdens de coronacrisis zware klappen kreeg: in mei daalde het aantal transacties met maar liefst dertig procent.

Voor een gemiddeld appartement in Brussel tel je vandaag gemiddeld 268.923 euro neer: dat is een stijging van zes procent in vergelijking met de dezelfde periode vorig jaar. Brussel blijft daarmee de duurste regio van ons land. In Vlaanderen stijgt de prijs van een appartement met 5,8 procent tot gemiddeld 245.851 euro. In Wallonië joeg een stijging van 6,2 procent de prijzen de hoogte in tot gemiddeld 188.840 euro.

“Dat de gemiddelde prijs van een appartement blijft stijgen, ook sinds de coronacrisis, is opvallend,” zegt Bart van Opstal van Fednot. In maart, april en mei daalde de koop en verkoop van huizen en appartementen in ons land namelijk fors omwille van de coronacrisis: in mei daalde het aantal transacties volgens cijfers van de Belgische notarissen zelfs met maar liefst dertig procent. In de periode van 1 januari tot 30 juni zorgde dat in Brussel voor een totale daling van het aantal vastgoedtransacties van 7,9 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In Vlaanderen gaat het om een daling van 12,6 procent, in Wallonië een daling van 7,7 procent.

20200708

| De prijs van een appartement in Brussel steeg met zes procent ten opzichte van vorig jaar. En dat terwijl de vastgoedactiviteit omwille van de coronacrisis met 7,9 procent daalde.

Herstel voor vastgoedmarkt in zicht

Ook voor een woning betaal je in Brussel ondanks de coronacrisis dit jaar gemiddeld meer dan vorig jaar. De prijs van een woning stijgt met 3,1 procent tot gemiddeld 493.483 euro. In Vlaanderen stijgt de prijs met 2,8 procent tot gemiddeld 295.405 euro, in Wallonië met drie procent tot 202.152 euro. “De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat de gemiddelde prijs van een huis minder sterk stijgt dan die van een appartement,” zegt van Opstal daarover. “Die trend zet zich voorlopig door, ook na corona." Dat heeft volgens van Opstal wellicht te maken met het feit dat appartementen de laatste jaren aan marktaandeel winnen ten opzichte van huizen. “Bovendien zijn nieuwbouwappartementen erg in trek, zowel bij reguliere kopers als investeerders,” voegt hij daar nog aan toe.

Voorlopig lijkt het er dus op dat de coronacrisis niet meteen een grote impact heeft op de vastgoedprijzen. De sector lijkt zich bovendien snel te herstellen sinds de versoepelingen van de maatregelen. In juni steeg het aantal transacties opnieuw met 8,4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. “Het is nu afwachten of deze evolutie zich doorzet. Pas dan kunnen we spreken van een effectief herstel van onze vastgoedmarkt,” besluit van Opstal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , vastgoed , dure vastgoedmarkt , vastgoedprijzen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni