De Belgische jobmarkt herstelt zich stilaan van de coronacrisis. Dit jaar werden er tussen januari en augustus in ons land 1,7 procent meer vaste arbeidscontracten getekend in vergelijking met diezelfde periode in 2019. Brussel is de uitzondering. De hoofdstad blijft 5,9 procent onder het pre-coronaniveau hangen.
Brusselse jobmarkt blijft achterophinken
Het HR-dienstenbedrijf Acerta heeft de balans van de Belgische jobmarkt opgemaakt na twee jaar coronacrisis. Het onderzocht daarvoor de gegevens van 260.000 werkende Belgen bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, met daarbij zowel kmo’s als grote ondernemingen.
'Olie op het vuur van de arbeidsmarkt'
Uit de resultaten blijkt dat er dit jaar een stijging is van het aantal vaste arbeidscontracten voor de periode januari-augustus in vergelijking met diezelfde tijdspanne twee jaar geleden. Procentueel gaat het om een toename van zo’n 1,7 procent. Opvallend is wel dat Brussel achterop blijft hinken in de statistieken. De hoofdstad blijft met 5,9 procent onder het pre-coronaniveau.
“Elk nieuw afgesloten arbeidscontract is als olie die de arbeidsmarkt goed laat draaien. Openstaande vacatures zijn nog geen garantie op contracten van onbepaalde duur. Dat er de eerste acht maanden van dit jaar al een kwart meer arbeidscontracten getekend zijn dan vorig jaar, is dus echt goed nieuws,” zegt Nele Ronsmans, expert talent ontwikkeling.
Groter herstel bij kmo's
In de kleinste ondernemingen is het herstel van de instroom in nieuwe jobs het opmerkelijkst. Het gaat dan vooral over ‘jonge’ bedrijven die nog hun eerste werknemer moesten aanwerven. Die stap hebben de meesten niet gezet in het coronajaar, maar wel tijdens de herstelperiode.
De groep ondernemingen die in negatieve zin het meest opvalt zijn de grootste bedrijven (met 200 tot 500 medewerkers): de instroom daar noteert nog altijd onder 2019 (-31 procent) en zelfs onder 2020 (-11 procent).
Lees meer over: Brussel , Economie , Brusselse jobmarkt , Acerta , coronaherstel