Vorig jaar zijn in Brussel meer dan 18.000 zelfstandigen gestart. De meesten gingen aan het werk in de bouwsector of als vrij beroep, blijkt uit een analyse van hr-dienstverlener Acerta. In totaal zijn er nu ruim 120.000 zelfstandigen in Brussel.
Meeste startende zelfstandigen kiezen in Brussel voor de bouwsector
In 2022 startten 18.469 mensen in Brussel als zelfstandige, een stijging van ruim twee procent in vergelijking met vijf jaar geleden. Alleen in Antwerpen waren er vorig jaar meer starters, blijkt uit de gegevens van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen die Acerta onder de loep heeft genomen.
Zo goed als in alle beroepscategorieën daalde het aantal startende zelfstandigen, behalve in die van de bouwsector, ambachten en nijverheid, en de vrije beroepen. In Brussel is die laatste groep de grootste stijger: er waren vorig jaar twaalf procent meer starters in de vrije beroepen dan in 2017. Het gaat om onder meer artsen, advocaten, maar ook bijvoorbeeld IT-consultants.
“Dat er een stijgende interesse is voor het vrije beroep merken we aan de vragen naar extra informatie die bij ons binnenkomen. Dat heeft te maken met het sociale vangnet dat voor een zelfstandige steeds meer aansluit bij dat van een loontrekkende, denk aan verloven en pensioenen. Dat heeft de drempel duidelijk verlaagd,” zegt regiomanager bij Acerta Sander Vanbellingen.
“Het vrij beroep is een specifiek statuut dat bepaalde voordelen, maar ook bepaalde administratieve eigenheden met zich meebrengt. Bovendien biedt het statuut een zekere vrijheid in hoe je je organiseert. Ook dat draagt bij aan het succes van het vrije beroep,” denkt de zelfstandigenorganisatie.
Lage kosten, eenvoudige administratie
In absolute cijfers zijn de startende zelfstandigen in de bouwsector nog belangrijker. Met 6.617 starters vormen zij de grootste groep in Brussel. Het gaat hier om een stijging van bijna negen procent in vergelijking met 2017. “Ondanks de hogere prijzen in de bouwsector,” zegt Vanbellingen.
Volgens hem heeft de stijging onder meer te maken met de hoge vraag naar vakmensen in de sector. “Er zijn veel factoren – denk aan de energieprijzen – die ervoor zorgen dat mensen blijven investeren in woningen. Ook overheidsinstanties proberen hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Er is een grote vraag naar bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen. Een andere verklaring is dat wie in de bouwsector wil starten te maken heeft met relatief lage opstartkosten en een vereenvoudigde administratie.”
In haar analyse merkt Acerta op dat er ongeveer evenveel mannen als vrouwen gestart zijn als zelfstandige in een vrij beroep. Daarnaast valt op dat de startende zelfstandige in Brussel een gemiddelde leeftijd heeft van 35,58 jaar en daarmee jonger is dan het nationale gemiddelde van 36,31 jaar. “Het is positief dat steeds meer mensen, ook jongeren, de stap zetten,” aldus Vanbellingen nog.
Lees meer over: Brussel , Economie , Acerta , zelfstandige
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.