De Brusselse regering heeft een nieuw economisch steunpakket klaar voor de evenementen-, cultuur-, toerisme- en sportsector, de discotheken, de horeca en hun belangrijkste toeleveranciers. Het budget voor deze nieuwe maatregelen voor de nog altijd zwaar getroffen sectoren wordt geraamd op 66 miljoen euro.
Brusselse regering maakt nog eens 66 miljoen euro coronasteun vrij
Het nieuwe noodpakket dient om sectoren te steunen die activiteiten hebben waarbij een publiek, soms in grote aantallen, betrokken zijn. Hun omzet hangt af van bezoekersaantallen. Ze zijn dan ook bijzonder afhankelijk van de maatregelen tegen het coronavirus, de capaciteitsbeperkingen, de opgelegde openingsuren en de voorraden van hun leveranciers, maar ook van het gedrag van de consumenten en van de weersomstandigheden.
Daarom besliste de regering opnieuw steun te verlenen aan onder meer restaurants, cafés, hotels, bioscopen, sport- en concertzalen. Dat gebeurt met verschillende steunmechanismen om de cashflowproblemen te verlichten en de duurzaamheid van een nog broos economisch herstel te verzekeren. Zowel de uitbaters zelf als hun werknemers kunnen opnieuw aankloppen bij het noodfonds van de Brusselse regering.
Zo wordt voor de sector van het toerisme, de sport en discotheken de steun voortgezet die in het kader van de Tetra-premie is opgestart. Deze premie zal worden berekend op basis van het aantal VTE's en, vooral, van het omzetverlies. Daarnaast kan de evenementen- en cultuursector beroep doen op een thesaurielening. Het Gewest zal hiervoor een nieuwe lening financieren en organiseren.
De bijna totale afwezigheid van toeristen heeft een ongekende impact op sectoren die ervan leven
Voor de zwaarst getroffen restaurants en cafés, en hun leveranciers is er een herstelpremie. Het steunmechanisme is bedoeld voor zaken die nog steeds kampen met ernstige cashflow-problemen en een nog steeds te laag activiteitsniveau. De premie zal worden berekend op basis van het aantal voltijdse werknemers en het omzetverlies. Tot slot komt er ook nieuwe specifieke steun voor de toeristische sector. De details van al deze maatregelen worden begin september meegedeeld.
De Brusselse regering acht deze steun broodnodig. "Ondanks het herstel van verschillende sectoren blijft de situatie kritiek. De bijna totale afwezigheid van toeristen in Brussel heeft een ongekende impact op sectoren die van toerisme leven. Deze sectoren blijven van essentieel belang voor de Brusselse economie en werkgelegenheid, maar ook voor de aantrekkelijkheid van het Gewest", verklaart minister-president Rudi Vervoort (PS).
"Met deze maatregelen willen we steun geven aan de horeca, maar vooral ook aan de evenementen- en culturele sector", vult Sven Gatz (Open VLD), minister van Financiën en Begroting, aan. "Die sectoren die van Brussel de stad maken die ze is en die ook als vliegwiel kunnen dienen om de hele Brusselse economische motor weer te doen draaien."
Lees meer over: Brussel , Economie , coronasteun