De prijzen voor huizen en appartementen in Brussel zijn in 2019 opnieuw met meer dan 5 procent gestegen – en het zijn al de duurste van het land. Er werd nog nooit zo veel gekocht en verkocht, zowel door de gewone Brusselaar als door vastgoedinvesteerders.
Brusselse woningprijzen blijven maar stijgen
Wie vorig jaar een huis kocht in Brussel, kwam vorig jaar 5,5 procent duurder uit dan in 2018. Voor een woonhuis moet je nu gemiddeld 478.000 euro op tafel leggen, da’s 25.000 meer dan een jaar geleden. Ook appartementen kosten nu 5,7 procent meer. De gemiddelde prijs van een Brussels appartement klokte af op zo’n 253.000 euro.
De cijfers komen uit de recentste notarisbarometer. In heel België stegen de huizenprijzen met 4,2 procent, de appartementsprijzen met 4 procent. Brussel heeft niet alleen de hoogste vastgoedprijzen van het land, de prijzen stijgen er ook het hardst. En dat terwijl Brusselse huizen twee jaar geleden nog goedkoper werden.
“Mogelijk wordt kopen in 2020 nog moeilijker, doordat banken steeds meer eigen inbreng vragen voor een lening.”
Dat de prijzen stijgen, heeft te maken met het recordaantal vastgoedtransacties, zegt Bart Van Opstal van de Notarisfederatie. “In Brussel werd vorig jaar 6,3 procent meer woningen gekocht en verkocht, een absoluut record. Dat komt door de lage rentevoet in 2019. Zowel mensen die een eigen woning zochten als investeerders hebben daarvan geprofiteerd.”
Meer investeerders
Gaat Brussel de kant van Londen en Parijs op, met steeds hogere woningprijzen en speculerende investeerders? “Het aantal investeerders is in Brussel zeker groter dan in de rest van het land, en er zijn er het afgelopen jaar ongetwijfeld bijgekomen,” aldus Van Opstal.
Maar de precieze verhouding tussen investeerders en mensen die een eigen woning kopen, kan de Notarisfederatie niet geven. “Op een notarisakte moet je niet aangeven of je koopt voor eigen gebruik of om te verhuren. Sommige mensen zitten ook in een grijze zone, doordat ze bijvoorbeeld de gelijkvloerse verdieping van hun woonst verhuren als winkelruimte.”
Moeilijker lening afsluiten
De Brusselse Jan met de pet wordt wel benadeeld door strengere kredietvoorwaarden. Banken vragen een steeds hogere eigen inbreng bij een woninglening, wat kopen moeilijker maakt. Voor grote investeerders is startkapitaal daarentegen geen probleem. En het ziet er niet naar uit dat die eis zal versoepelen.
“Het is altijd wat koffiedik kijken, maar in 2020 verwachten we dat de voorschriften nog strenger zullen worden en dat banken nog meer eigen inbreng zullen vragen,” zegt Van Opstal. “Het gevolg is dat mensen langer blijven huren in plaats van te kopen. Het aantal huurders zou dan stijgen, en dat is dan weer interessant voor investeerders. Mogelijk anticiperen ze daar op door nu al opbrengsteigendom te verwerven.”
"Brussel mag niet worden zoals Londen of Parijs. Vandaar initiatieven als City.Dev of het Woningfonds"
De stijgende woningprijzen baren Brussels staatssecretaris voor Huisvesting Nawel Ben Hamou (PS) zorgen. "Brussel mag niet worden zoals Londen of Parijs, waar inwoners nauwelijks nog een woning kunnen kopen, of zelfs moeilijk een betaalbare huurwoning vinden."
De regering wil beleid voeren dat Brusselaars helpt om een eigen woning te verwerven in Brussel, klinkt het. "Dat doen we onder meer door woningen te verkopen onder de marktprijs, via het Woningfonds, City.Dev en de Community Land Trust. De doorverkoopprijs is geplafonneerd, wat speculatie moet verhinderen."
Via het Woningfonds geeft het Gewest de Brusselaars ook toegang tot sociale, voordelige woonleningen, aldus Ben Hamou.
Lees meer over: Brussel , Economie , Notarisbarometer , woningprijzen , Bart Van Opstal
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.