Champignonkwekerij Permafungi, die koffiegruis recycleert voor het kweken van oesterzwammen, kan blijven bestaan dankzij een succesvolle crowdfundingcampagne. De Brusselse coöperatieve kreeg vanaf 2020 geen subsidies meer voor sociaal-economische integratie en moest het daarom over een andere boeg gooien.
Champignonkwekerij Permafungi gered dankzij crowdfunding
Permafungi kweekt sinds 2014 oesterzwammen in de kelders van Thurn & Taxis. Als meststof gebruikt het daarvoor koffiegruis, het overblijfsel van de gebruikte gemalen koffiebonen, die het per fiets ophaalt in een veertigtal restaurants in de hoofdstad. Zo wordt er elke maand vijf ton aan koffiegruis gerecycleerd.
Voor Permafungi waren er na het wegvallen van de subsidies twee opties: het project stopzetten of via een crowdfunding de eigen inkomsten versterken en het huidige model uitbouwen. Nu de kaap van 25.000 euro gehaald werd, kan Permafungi haar sociale luik zelf financieren. De coöperatieve werft vooral mensen aan die moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt.
Lampen van 'champost'
Met de financiële injectie wil Permafungi bovendien de productie verdubbelen en zijn lamp Lumifungi eindelijk lanceren. Dat is een volledig composteerbare lampenkap op basis van organische afval afkomstig van de productie van oesterzwammen.
Concreet zal van het opgehaalde geld 15.000 euro gebruikt worden voor de uitbreiding van het aantal teeltkamers en het opzetten van een nieuw ventilatiesysteem, en 10.000 euro gaat naar de ontwikkeling van Lumifungi's.
"We hebben voorlopig geen nieuwe crowdfundingscampagnes gepland," zegt Rémi Ercole van Permafungi. "We denken dat we met dit geld heel ver vooruit kunnen. Dit bedrag gaat ons niet alleen op korte termijn ondersteunen, maar het staat ons ook toe de investeringen te doen die ons meerdere jaren verder helpen."
Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , PermaFungi , paddenstoelenkwekerij , lumifungi
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.