| Het terras van The Bank op de Baljuwstraat.

Coronaterrassen moeten op 31 oktober weg in Brussel-Stad

ADD
© BRUZZ
21/09/2021

Tegen 31 oktober moeten alle zogenaamde coronaterrasjes in de Stad Brussel opnieuw verdwijnen. Dat laat het kabinet van bevoegd schepen Fabian Maingain (Défi) dinsdagochtend weten aan onze redactie. Maar het initiatief bleek zo'n succes dat de terrassen vanaf april 2022 opnieuw mogen worden buitengezet.

Samen met de heropening van de horeca maakten de coronaterrassen hun intrede in Brussel. Zowat overal in de stad sneuvelden parkeerplekken om houten constructies te plaatsen bedoeld om terrassen aan te leggen of uit te breiden, en dat zonder al te veel administratieve rompslomp. "Een echte succes story", klinkt het bij Aurore Borrens, kabinetsmedewerker van bevoegd schepen Fabian Maingain (Défi).

Toch zullen de terrassen tegen 31 oktober weer plaats moeten ruimen voor die traditionele parkeerplaatsen. Uitbaters krijgen hiervoor een afbraakpremie die kan oplopen tot tweeduizend euro. "Vaak beschikken die terrassen niet over de nodige apparatuur om ook de wintermaanden te doorstaan. Bovendien is het tijdens de koudere periode wellicht interessanter om die verloren parkeerplaatsen weer in gebruik te nemen."

Permanent vanaf 2022

Voor Fabian Maingain zouden deze terrasuitbreidingen, "gezien het succes van dit beleid en de stedelijke gezelligheid die ze de wijken brengen", vanaf 2022 elk jaar kunnen worden toegestaan in het kader van de klassieke terrasvergunningen. Concreet kunnen terrasuitbreidingen worden aangevraagd door de uitbaters in hun jaarlijkse terrasvergunning en worden ze toegestaan van april tot eind september, volgens de voorschriften en tarieven van het terrasreglement van de stad Brussel.

Dat is nodig, vindt Maingain, want de sector heeft het moeilijk. In een interview met La Dernière Heure verduidelijkt de schepen zijn bezorgdheden. "In heel Brussel tellen we momenteel 6.200 tijdelijk werklozen. Voor de Stad Brussel alleen al gaat het om 1.132 mensen. Ik houd mijn hart voor wat komen zal: de introductie van het Covid Safe Ticket bijvoorbeeld. Het zou goed zijn om dat ook in Wallonië en Vlaanderen te introduceren. Of nog het einde van de btw-verlaging (zes procent i.p.v. 21 procent, red.). Er is dringend duidelijkheid nodig voor de sector."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni