Het Brussels parlement heeft vrijdag de concrete toepassing van het uitgebreide Covid Safe Ticket goedgekeurd. Het ticket wordt verplicht voor klanten van de horeca, het nachtleven, sport- en fitnessruimtes, beurzen en congressen, culturele en recreatieve plaatsen en voor bezoekers van zorginstellingen. Het is aan de uitbaters of organisatoren om het ticket te controleren.
Covid Safe Ticket vanaf 15 oktober: zo werkt het
Vanaf volgende week vrijdag 15 oktober zullen bezoekers van Brusselse restaurants en cafés, nachtclubs, sport- en fitnesszalen, cultuurhuizen, handelsbeurzen en congressen en van residentiële zorginstellingen, een Covid Safe Ticket moeten voorleggen. De regel geldt voor drie maanden, dus tot 15 januari 2022.
Wat is zo’n Covid Safe Ticket?
Het Covid Safe Ticket bestaat nu al in het hele land om veilig naar een massa-evenement te kunnen gaan. Je kan het ticket aanvragen als je ofwel volledig gevaccineerd bent (twee dosissen van Pfizer, Moderna of AstraZeneca, of één dosis van Johnson & Johnson), ofwel een negatieve coronatest hebt (een PCR-test van maximaal 48 uur geleden of een snelle antigeentest maximaal van 24 uur geleden), ofwel een herstelcertificaat hebt van maximaal zes maanden oud.
Hoe vraag je het Covid Safe Ticket aan?
Je kan het ticket downloaden via de app CovidSafe op je smartphone of via de website www.covidsafe.be. Wie geen smartphone of internet heeft, kan het ticket via de post laten versturen. Daarvoor moet je bellen naar het callcenter op het nummer 02 214 19 19.
Waar moet je een Covid Safe Ticket tonen?
In Brussel geldt het ticket in zes sectoren. Het gaat om de horeca, dancings en discotheken, sport- en fitnessclubs, handelsbeurzen en congressen, zaken uit de culturele, recreatie- of feestsector, en in woonzorgcentra en ziekenhuizen.
In hotels geldt het ticket enkel voor evenementen of in gemeenschappelijke eetruimtes of sportzalen. In cafés en restaurants geldt het ticket alleen in de binnenruimtes: wie buiten op een terras zit, of wie enkel een maaltijd komt afhalen, moet geen CST tonen. Die klanten mogen nog altijd gebruikmaken van het toilet en mogen ook nog binnen komen betalen. Het ticket is ook niet verplicht in sociale restaurants of bedrijfskantines waar enkel het eigen personeel binnen kan.
Daarnaast blijft het Covid Safe Ticket verplicht voor massa-evenementen: van zodra er 50 personen binnen zijn of 200 personen buiten, moet je een Covid Safe Ticket kunnen tonen. Organisatoren kunnen beslissen om het ticket al te vragen bij lagere aantallen.
Wie moet het Covid Safe Ticket tonen?
Het Covid Safe Ticket geldt voor alle bezoekers vanaf 16 jaar. Voor bezoekers van rusthuizen en residentiële zorg, geldt het al vanaf 12 jaar.
Het ticket geldt enkel voor de bezoekers of klanten van de genoemde sectoren. Horecapersoneel is dus niet verplicht om het Covid Safe Ticket te tonen. Zij moeten wel nog een mondmasker dragen tijdens het werk.
Voor personeel in rust- en ziekenhuizen is het ticket ook niet verplicht. Dat geldt wel voor bezoekend, niet-medisch personeel. Kappers of animatoren die langskomen in een rusthuis, moeten het ticket dus wel kunnen voorleggen.
Wie zal het Covid Safe Ticket controleren?
Het is aan de organisator of uitbater om het ticket bij alle bezoekers te controleren. Daarvoor kunnen zij de juiste controle-app downloaden op hun smartphone.
Als de uitbater de controles niet zelf uitvoert - bijvoorbeeld om de directeur van een cultuurhuis niet persoonlijk aan elke deur kan staan - moet hij of zij een lijst bijhouden van alle personen die de controles in de praktijk uitvoeren.
Ook in ziekenhuizen en woonzorgcentra is het eigen personeel bevoegd voor de controles. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie zal hiervoor geen extra personeel inzetten.
Bij de controle moet telkens een identiteitsbewijs, zoals een identiteitskaart, worden gevraagd. De organisator mag die gegevens nooit registreren of opslaan.
Wat als de organisator het Covid Safe Ticket niet controleert?
De politiezones zijn bevoegd voor de controles op de uitbaters en organisatoren. Als zij een inbreuk vaststellen, maken zij een proces-verbaal op voor het parket.
Normaal gezien volgt er wel een korte overgangsperiode van enkele dagen, waarin er nog niet bestraft maar vooral gewaarschuwd zal worden. Die periode moet nog worden afgelijnd.
Welke sancties zijn er?
Bezoekers die weigeren om een Covid Safe Ticket te tonen, riskeren 50 tot 500 euro boete. Het gaat om een strafrechtelijke sanctie. De rechtbank zal oordelen hoe hoog het precieze bedrag wordt. Indien er sprake is van fraude, bijvoorbeeld met een vervalst Covid Safe Ticket, gaat dat bedrag omhoog.
Uitbaters die het Covid Safe Ticket niet (goed) controleren, riskeren boetes van 50 tot 2.500 euro. Opnieuw gaat het om een strafrechtelijke sanctie.
Burgemeesters kunnen via hun politiebevoegdheid ook bevelen dat een zaak voor maximaal 3 maanden moet sluiten of dat het evenement onmiddellijk wordt stopgezet.
Mag mijn werkgever het Covid Safe Ticket vragen?
Het Covid Safe Ticket geldt nooit op het werk. Een werkgever mag zijn personeel niet om een Covid Safe Ticket vragen om het kantoorgebouw binnen te komen of om een vergadering te houden.
Wie op kantoor een personeelsfeest geeft voor 50 personen, mag dat doen zonder Covid Safe Ticket. De voorwaarde is wel dat je enkel eigen medewerkers uitnodigt. Van zodra er externen naar het personeelsfeest komen, moeten zij wel een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. Als het personeelsfeest in een aparte feestzaal doorgaat, is het Covid Safe Ticket ook verplicht.
Wat met privé- of familiefeesten?
Wie thuis een familiefeest organiseert voor (meer dan) 50 personen, mag dat doen zonder Covid Safe Ticket. Als het privéfeest in een restaurant of feestzaal plaatsvindt, is het Covid Safe Ticket wel verplicht.
Wordt het Covid Safe Ticket ook verplicht voor schoolactiviteiten?
Het Covid Safe Ticket geldt niet in het onderwijs. Een klas die in groep naar een theatervoorstelling gaat, volgt gewoon de huidige regels voor schoolgroepen. De leerlingen zullen tijdens de voorstelling een mondmasker moeten aanhouden. Het Covid Safe Ticket is dus ook niet verplicht in schoolkantines.
Wat als ik naar het ziekenhuis moet?
Het Covid Safe Ticket is enkel verplicht voor bezoekers van ziekenhuizen, niet voor patiënten. Het gaat om bezoekers boven de 12 jaar. Iedereen die niet in het ziekenhuis werkt en geen eigen zorg of diensten nodig heeft van het ziekenhuis, moet een Covid Safe Ticket kunnen tonen.
Ouders van kinderen onder de 16 jaar moeten geen Covid Safe Ticket tonen in het ziekenhuis. Dat geldt ook voor bezoekers van patiënten die palliatieve zorg krijgen of aan bepaalde aandoeningen lijden. De verantwoordelijke arts zal die beoordeling maken. Tenslotte is het ticket niet verplicht voor mensen die kwetsbare of zieke personen begeleiden naar het ziekenhuis, zoals naar de spoedafdeling.
Wat als ik buiten ga sporten?
Het Covid Safe Ticket is verplicht voor alle sport- en fitnesszalen binnen. Voor sportactiviteiten in de open lucht, is het ticket pas verplicht van zodra er meer dan 200 personen deelnemen.
Het is niet verplicht om een Covid Safe Ticket te tonen om gebruik te maken van de kleedkamers of sanitaire voorzieningen in een sportclub. De bezoeker moet dan wel een mondmasker dragen.
Wat met betogingen?
Betogingen worden niet als massa-evenementen beschouwd, dus is het CST niet verplicht. Het is wel nog verplicht om een mondmasker te dragen.
Welke instellingen vallen onder de culturele en recreatieve sector?
Het gaat om concert- en theaterzalen, cinema’s, cultuurhuizen, indoor-attractieparken, recreatieparken, circusvoorstellingen (in een binnenruimte) en musea.
In ontspanningsruimtes zoals sauna’s en stoombaden is het Covid Safe Ticket niet verplicht.
Meer vragen?
Voor vragen over de toepassing van het Covid Safe Ticket kan je terecht op de website www.coronavirus.brussels. Uitbaters of organisatoren met vragen kunnen terecht op de website www.1819.brussels.
Lees meer over: Brussel , Economie , covid safe ticket