De conferentie van burgemeesters vraagt dat de Gemeenschappelijke gemeenschapscommissie (GGC) heldere regels formuleert over de controle op het Covid Safe Ticket. De 19 burgemeesters vragen ook om personeel van de gemeente of van gemeente-vzw’s te kunnen inzetten voor die controle.
Burgemeesters vragen duidelijke controleregels voor Covid Safe Ticket
Het uitgebreide Covid Safe Ticket gaat van kracht op 15 oktober. Wie ouder Is dan 16 jaar en bijvoorbeeld binnen wil sporten, op café of restaurant gaan of cultuur wil beleven binnenshuis zal dan bjivoorbeeld een CST of coronapas moeten voorleggen. Ook voor zorginstellingen wordt een CST verplicht, zodra een bezoeker ouder is dan 12 jaar.
Hoe die verplichting zal gecontroleerd worden, blijft vandaag grotendeels onduidelijk. Dat is ook de Brusselse burgemeesters niet ontgaan, die deze woensdag samenkwamen in de conferentie van burgemeesters. De ordonnantie over het Covid Safe Ticket bepaalt immers dat de controle wordt toevertrouwd aan de burgemeesters.
Die burgemeesters vragen nu aan de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie (GGC), die in Brussel verantwoordelijk is voor het gezondheidsbeleid en de corona-aanpak, om “heldere regels, zodat de controle en verificatie van [het CST] makkelijk kunnen gebeuren.”
Personeel van gemeente en gemeente-vzw's
De conferentie drukt ook de wens uit dat personeel van de gemeenten of van gemeentelijke vzw’s de controle op het CST kan uitvoeren, om de ordonnantie zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.
De burgemeesters vragen de GGC ten slotte om financiële en menselijke middelen om de maatregelen omtrent het CST in de praktijk te kunnen brengen. Met name voor de controles in de zorginstellingen is dat nodig, heet het.
“Als gemeenten kunnen we geen extra personeel inhuren om de hele dag te controleren aan die centra,” legt Vincent De Wolf, voorzitter van de conferentie uit.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , covid safe ticket , CST , Conferentie van Burgemeesters