Nooit waren er zoveel werklozen in Brussel. Vooral in wijken in het westen van het gewest is de werkloosheid dieper ingebed, zelfs in de betere wijken in de tweede kroon. Tot ruim 70 procent van de werklozen zit er meer dan een jaar zonder werk. "Meer laaggeschoolden betekent meer langdurig werklozen."
De kaart (3): wijken in het westen langer werkloos
Lees ook: Werkloosheid opnieuw boven 20 procent
Het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) goot cijfers van Actiris over het aantal langdurig werklozen in een kaart per wijk. De donkerblauwe wijken zijn die waar meer dan 62,41 procent van de werklozen al langer dan een jaar zonder job zit. In de lichtgroene wijken ligt dat aandeel lager dan 55,57. Het aandeel langdurig werklozen is overal hoog. Putdaal, tussen Oudergem en Sint-Pieters-Woluwe is de enige wijk waar minder dan de helft van de werklozen al langer dan een jaar zonder werk zit.
Sociale wijken en laaggeschoolden
Onderstaande kaart toont een wel erg duaal beeld van het gewest. De percentages langdurig werklozen lopen immers vooral op in het westen. In Moortebeek-Peterbos (Anderlecht) is het aandeel langdurig werklozen 70 procent. Ook de wijken Goede Lucht (eveneens in Anderlecht), Villa's van Ganshoren, Koekelberg en Weststation tellen meer dan 66 procent langdurig werklozen.
Opvallend is dus dat niet alleen de kanaalwijken, die vaker worden geassocieerd met werkloosheid, maar heel het westen van Brussel een hoog percentage langdurig werklozen tellen.
"Het gaat om wijken met veel sociale woningen en relatief meer laaggeschoolde inwoners", zegt Dries Cuyvers van het BISA aan brusselnieuws.be. "Het zijn immers vooral laaggeschoolden die moeilijker werk vinden."
Langdurige werkloosheid houdt dus verband met de scholingsgraad. Dat wordt bevestigd door een andere kaart: die met het aandeel werklozen met een bediendenprofiel, dus gemiddeld tot hooggeschoold. De kaart is bijna het perfecte spiegelbeeld van de vorige kaart. Vooral in Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en Sint-Pieters-Woluwe is het aandeel bedienden bij de werklozen groot (70 tot 80 procent). Die hoger geschoolden zitten duidelijk minder lang zonder werk. Uitzondering is Watermaal-Bosvoorde, dat zowel voor het aandeel langdurig werklozen als het aandeel bedienden hoge cijfers heeft.
Als we gaan kijken naar de evolutie van de laatste jaren, valt op dat het aandeel langdurig werklozen aanzienlijk gestegen is maar dat het in 2007, dus voor de crisis, nog hoger lag. Gaan we terug tot 2002 dan vinden we veel lagere cijfers terug.
"Het aandeel langdurige werklozen reageert met vertraging op de conjunctuur", klinkt het. "Hoe langer een crisis duurt, hoe meer langdurig werklozen er zijn en als er een heropleving komt, duurt het wat langer voor hun aandeel daalt. Het zijn meestal de mensen die nog maar pas werkloos zijn die het eerst opnieuw werk vinden."
Kaartjes maken een complexe stedelijke werkelijkheid soms erg concreet. brusselnieuws.be buigt zich deze week over een aantal exemplaren van de wijkmonitoring, een initiatief van het Brussels Instituut van de Statistiek (BISA).
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.